BiH

Jakub Suljkanović novi premijer Tuzlanskog kantona

Jakub Suljkanović novi premijer Tuzlanskog kantona
Foto: Klix.ba | Jakub Suljkanović novi premijer Tuzlanskog kantona

TUZLA - Na večerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) hitnog karaktera imenovana je nova Vlada ovog kantona koju predvodi premijer Jakub Suljkanović.

On je bivši kantonalni ministar finansija koji se nalazio u sada već bivšem sazivu Vlade TK koja je smijenjena na današnjoj sjednici Skupštine TK.

Novi premijer sebi je za zadatak stavio nastavak finansijske stabilizacije budžeta, ali i spuštanje akumuliranog deficita ispod 40 miliona KM, javlja Klix.ba.

"Cilj je i poboljšanje regulatornog oblika u obrazovanju, sigurnosti i socijalnoj politici, ali i iznalaženje načina i mogućnosti da se u predstojećoj fiskalnoj reformi dodijeli pravedniji, odnosno bolji status TK. Mislim da to TK zaslužuje i da možemo ostvariti te ciljeve", naveo je Suljkanović u prvoj izjavi kao premijer TK.

Novu Vladu TK čine ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, pravosuđa i uprave Ivana Kulić, obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, finansija Miralem Nuhanović, kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, privrede Osman Puškar, boračkih pitanja Enes Gegić i poljoprivrede Mufid Klinčević.

Prijedlozi ministara za zaštitu okolice i rada i socijalne politike će biti naknadno dostavljeni Skupštini TK.

Podsjetimo, nakon višesatne rasprave, poslanici u Skupštini TK na današnjoj hitnoj sjednici su izglasali nepovjerenje Vladi TK na čelu s premijerom Begom Gutićem.

Ovim činom završena je današnja sjednica te zakazana nova na kojoj je imenovan novi saziv Vlade TK koju sada predvodi Suljkanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije