BiH

Jamazaki: Nema pomoći bez plana obnove

Jamazaki: Nema pomoći bez plana obnove
Jamazaki: Nema pomoći bez plana obnove

SARAJEVO - Hideo Jamazaki, japanski ambasador u BiH, razočaran je činjenicom da nadležne institucije u BiH još nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasnu identifikaciju prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju.

"Vlada Japana spremna je da obezbijedi znatna materijalna sredstva za aktivnosti deminiranja u područjima koja su bila pogođena poplavama, kao i za nabavku sofisticirane opreme za prevenciju i odbranu od poplava, uključujući nabavku vozila za spasavanje, te pomoć u izgradnji sistema ranog upozoravanja", kazao je on.

Ipak, dodao je on, program pomoći Vlada Japana realizuje u BiH isključivo na osnovu prijedloga projekata. Vlada Japana na međunarodnoj donatorskoj konferencija za BiH i Srbiju u Briselu iskazala je spremnost da odobri finansijsku pomoć u iznosu od 10 miliona KM za BiH.

Jamazaki je iznio i zapažanje koje se odnosi na ponašanje u saobraćaju zvaničnika BiH koji čak i pod policijskom pratnjom zanemaruju saobraćajne propise, te "bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju".

"To me navelo da se zapitam ko su zvaničnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novca izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za sprovođenje ovakvih bezbjednosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? U Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom", naveo je ambasador.

Bilo bi poželjno, smatra on, da politički lideri u BiH usmjere energiju na poboljšanje uslova života građana, umjesto da je troše na "međupartijske i unutarpartijske razmirice, i tako lične i partijske interese stavljaju iznad interesa građana". Samo kad ovi uslovi budu ispunjeni, Japan će biti u mogućnosti da pomogne BiH, poručio je Jamazaki građanima BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije