Janjić: Ekstremni islamisti i bošnjački političari uvek protiv RS

Srna - 21.04.2012 14:04
Janjić: Ekstremni islamisti i bošnjački političari uvek protiv RS

BEOGRAD - Politički analitičar Dušan Janjić ocijenio je da će ekstremni islamski vjernici i bošnjački političari uvijek biti protiv postojanja Republike Srpske.

"Republika Srpska će uvek predstavljati fitilj za potpaljivanje islamskog ekstremizma, bilo da postoji kao jasno definisana konfederalna ili federalna jedinica", izjavio je Janjić, komentarišući policijsko privođenja sedam vehabija u Srpcu koji su se na saslušanju ponašali drsko, vrijeđali policajce i proklinjali Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo.

On je ocijenio da je dobra vijest to što hapse vehabije, te dodao da hapšenje i suđenje očigledno pokazuje da BiH počinje da sazrijeva.

Janjić je istakao da je jasno da je rat u BiH za ekstremni islamistički pokret bio dio svetog rata, kao što je to bio i rat na Kosovu, zbog čega su se mnogi iz Alžira, Avganistana, Pakistana i drugih islamskih zemalja prebacivali na Balkan.

"Vehabijski pokret koji mi sada imamo kombinovan je od dva elementa, lokalni kojeg čine vernici koji su se uputili tragom vehabizma, te ekstremni koji su došli sa strane i koji imaju i svoje sledbenike", istakao je Janjić.

On kaže da u Evropi postoji dio tolerancije prema vehabizmu, gdje se ovaj vjerski pokret posmatra kao dio posebno posvećenih vjernika islama.

"Na našim teritorijama nije razdvojeno šta je terorizam i šta je verski i nacionalistički ekstremizam od onoga šta je vera i to je problem", rekao je Janjić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • MUP odobrio obilježavanje »Tuzlanske kolone«

  05.05.2015 12:42 - Srna

  TUZLA - Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona odobrilo obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", kada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

 • Mirjanić: BiH je preskupa država

  05.05.2015 12:32 - AA

  BANJALUKA - Stevo Mirjanić je čak dva puta bio najmlađi ministar u istim resorima - poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u Vladi Bosne i Hercegovine i u nekadašnjem Saveznom izvršnom vijeću (saveznoj vladi) bivše Jugoslavije, gdje je ujedno bio i posljednji savezni sekretar (ministar) od 1988. do 1992. godine.

 • Kebo: Izetbegović nije za borbu protiv radikalnog islama

  05.05.2015 12:00 - Srna

  BANJALUKA - Nekadašnji potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo smatra da lider SDA Bakir Izetbegović i dio bošnjačkih političara koje predvodi nisu za borbu protiv radikalnog islama u BiH.

 • Crnadak: Od Hrvatske zatražene detaljne informacije

  05.05.2015 11:50 - Srna

  NOVI GRAD - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je prošle sedmice uputio dopis Vladi Hrvatske u kojem je zatražio da budu dostavljene sve detaljne informacije o namjeri da se na lokaciji Trgovske gore, na granici sa BiH, odlaže radioaktivni otpad.

 • Mićić: Fokus djelovanja da bude u Srpskoj, a ne u Sarajevu

  05.05.2015 11:10 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić ocijenio je da SDS mora da bude ono što je bio na početku, kada je bio najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske, te da fokus stranačkog djelovanja treba da bude u Banjaluci i Srpskoj, a ne u Sarajevu.

 • Grubiša: U jednom periodu lobisti su sve zadržavali

  05.05.2015 09:10 - Almedin Šišić

  Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u intervjuu za "Nezavisne novine" kaže da bi usvajanjem pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova u BiH bilo svakako lakše praćenje i bolja kontrola cijena, koja bi spriječila "divljanje".

 • Novalić: Vlada FBiH biće konstruktivan partner

  04.05.2015 21:39 - Srna

  SARAJEVO - Vlada Federacije BiH /FBiH/ će u radu Ekonomsko-socijalnog savjeta biti konstruktivan partner koji neće samo čekati da se usaglase druga dva socijalna partnera, rekao je federalni premijer Fadil Novalić na konstitutivnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta FBiH.

 • Dodik: RS ima samo štetu od BiH

  04.05.2015 21:11 - Srna

  BEOGRAD - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da RS ima samo štetu od BiH i da će realizovati svoje pravo na referendum o samostalnosti ako se do kraja 2017. godine ne uspostavi poštovanje ustavne strukture u BiH.

 • Dodik: Sarajevo nema volje za borbu protiv radikalnog islama

  04.05.2015 20:00 - Srna

  BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bošnjački političari u Sarajevu nemaju političke volje za borbu protiv radikalnog islama i da će vrijeme pokazati da su pred tom najezdom zatvarali "i oči i usta".

 • Uz potpisivanje sporazuma Nijemci doniraju i opremu

  04.05.2015 19:39 - Agencije

  SARAJEVO - Delegacija Savezne policije Njemačke na čelu sa potpredsjednikom, Jirgenom Šubertom, posjetiće 6. i 7. maja Graničnu policiju BiH, Trebinje i Mostar.

 • Prioritet ekonomske reforme

  04.05.2015 19:04 - M. Lingo-Demirović, Foto N. Uglješa

  SARAJEVO - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda, sa Ronom van Rodenom na čelu, danas su u Sarajevu razgovarali s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrom finansija Jelkom Milićević, koji su ih upoznali o reformskim potezima koje namjerava preduzeti Vlada FBiH.

 • Dodik: Napad u Zvorniku nije bio izolovan slučaj

  04.05.2015 17:42 - Srna

  NOVI SAD - Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da nedavni teroristički napad u Zvorniku nije bio izolovan slučaj, te ocijenio da i današnja lažna dojava o bombi u toj opštini predstavlja metod uznemiravanja i da je apsolutno jasno da će se i dalje koristiti takve metode.

 • Čović - Vigemark: Zajednička izjava temelj za približavanje EU

  04.05.2015 16:41 - Srna

  SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je u nastupnu posjetu specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka tokom koje je konstatovano da je Zajednička izjava o opredijeljenosti BiH prema evropskim integracijama vrlo dobar temelj za dalji rad u procesu približavanja EU.

 • Razmotriti mogućnosti za slanje pomoći u Nepal

  04.05.2015 15:39 - Srna

  SARAJEVO - Nadležna ministarstva u Savjetu ministara BiH dobila su zaduženja da do naredne sjednice Savjeta razmotre mogućnosti za slanje pomoći u prevladavanju teških posljedica nakon zemljotresa u Nepalu.

 • Utvrđen Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH

  04.05.2015 15:17 - Srna

  BANJALUKA - Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.