BiH

Janjić: Ekstremni islamisti i bošnjački političari uvek protiv RS

Janjić: Ekstremni islamisti i bošnjački političari uvek protiv RS
Janjić: Ekstremni islamisti i bošnjački političari uvek protiv RS

BEOGRAD - Politički analitičar Dušan Janjić ocijenio je da će ekstremni islamski vjernici i bošnjački političari uvijek biti protiv postojanja Republike Srpske.

"Republika Srpska će uvek predstavljati fitilj za potpaljivanje islamskog ekstremizma, bilo da postoji kao jasno definisana konfederalna ili federalna jedinica", izjavio je Janjić, komentarišući policijsko privođenja sedam vehabija u Srpcu koji su se na saslušanju ponašali drsko, vrijeđali policajce i proklinjali Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo.

On je ocijenio da je dobra vijest to što hapse vehabije, te dodao da hapšenje i suđenje očigledno pokazuje da BiH počinje da sazrijeva.

Janjić je istakao da je jasno da je rat u BiH za ekstremni islamistički pokret bio dio svetog rata, kao što je to bio i rat na Kosovu, zbog čega su se mnogi iz Alžira, Avganistana, Pakistana i drugih islamskih zemalja prebacivali na Balkan.

"Vehabijski pokret koji mi sada imamo kombinovan je od dva elementa, lokalni kojeg čine vernici koji su se uputili tragom vehabizma, te ekstremni koji su došli sa strane i koji imaju i svoje sledbenike", istakao je Janjić.

On kaže da u Evropi postoji dio tolerancije prema vehabizmu, gdje se ovaj vjerski pokret posmatra kao dio posebno posvećenih vjernika islama.

"Na našim teritorijama nije razdvojeno šta je terorizam i šta je verski i nacionalistički ekstremizam od onoga šta je vera i to je problem", rekao je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije