BiH

Jašarević odbio da ustane pa izbačen iz sudnice: Priznajem samo sud Alaha

Jašarević odbio da ustane pa izbačen iz sudnice: Priznajem samo sud Alaha
Davud Muminović - 15.06.2012 15:34 ⇒ 18:16 Foto

SARAJEVO - Početak suđenja Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu u oktobru prošle godine, u Sudu BiH obilježen je raspravom sudije i optuženih da li treba da ustaju i skidaju kapice tokom suđenja.

Rasprava između sudije Branka Perića i Jašarevića, te Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, koje Tužilaštvo BiH tereti da su bili Jašarevićevi pomagači te da su nakon terorističkog napada uklanjali tragove zločina, okončana je nakon pola sata, kada su trojica optuženih istjerani iz sudnice, jer nisu željeli ustati prilikom ulaska članova Sudskog vijeća u sudnicu.

"Primijetio sam da ne ustajete kada Sudsko vijeće uđe. Zakonom je propisana obaveza da svi ustanu kada sudije uđu i kada se obraća sudu. To je znak poštivanja ovog suda i države BiH", kazao je sudija Perić.

"Problem je što je Vaš sud izmišljen od ljudi i kao takav je nesavršen i pun manjkavosti, jer vidite koliko ima alkohola i droga. Ja priznajem Alahov sud. Muslimanu je zabranjeno da poštuje sud izmišljen od ljudi", kazao je Jašarević.

Fojnica je kazao je da ne ustaje iz vjerskih razloga.

"Alah je objavio Kuran kao zakon i da se po njemu sudi", kazao je Fojnica.

Ahmetspahić je rekao da su njegova vjerska uvjerenja u suprotnosti sa sekularnim zakonom.

"Ovo nije znak nepoštivanja prema Vama nego na ovaj način izražavam svoje nezadovoljstvo", kazao je Ahmetspahić sudiji Periću.

Sudija Perić je nakon toga tražio da optuženi skinu kapice sa glave.

Jašarević i Fojnica su istakli da su i kapice sastavni dio njihove vjere, ali su kazali da će ih skinuti ako sud insistira na tome.

"Ja i ne nosim kapicu. Ja nosim turban u slobodno vrijeme kod kuće", kazao je Ahmetspahić.

Sudija Perić optuženima je strpljivo i na lijep način objasnio da Sud promoviše multikulturalne vrijednosti, da ustajanje kada počne suđenje nije idolopoklonstvo nego stvar zakona kojim se poštuje sud i država BiH. Nakon objašnjenja dao je pauzu od 10 minuta da se optuženi konsultuju sa svojim advokatima.

Nakon pauze optuženi ponovo nisu željeli ustati, iako su bili spremni na "kompromis" da skinu kape i da ustaju kada se obraćaju Sudu, te su istjerani iz sudnice.

Zanimljivo je bilo da je prilikom ulaska sudija Senad Dupovac, Jašarevićev advokat, rukama vukao i gurao svog branjenika da ustane, ali je Jašarević ostao da sjedi na stolici.

"Pederi imaju više prava ovdje nego muslimani", uzviknuo je Fojnica kada je udaljavan iz sudnice, a revoltirani Jašarević kazao je da se kaje što je i kapu skinuo.

Nakon tog "uvodnog" dijela tužilac Dubravko Čampara pročitao je optužnicu, koja optužene tereti da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe, koja je organizirana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Napadom na američku ambasadu otpuženi su, prema optužnici, planirali da iznude ustupke od organa vlasti, zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

"Izvešćemo 26 svjedoka i 13 vještaka i više od 100 materijalnih dokaza, među kojima je i oporuka Mevlida Jašarevića, koja je snimljena po uzoru na vođe Al Kaide", kazao je Čampara, istakavši da će Tužilaštvu BiH za iznošenje dokaza biti potrebno od 16 do 20 ročišta u Sudu BiH.

Dupovac je kazao da će se glavna pravna bitka voditi da li su trojica optuženih bili teroristička organizacija ili je Jašarević sam organizovao napad.

"Mi ćemo dokazati da događaj ispred Ambasade SAD nije planski smišljen i da Fojnica i Ahmetspahić nisu ništa znali o namjerama Jašarevića", kazao je Dupovac.

Branioci Fojnice i Ahmetspahića kazali su da će dokazati da njihovi klijenti nisu bili članovi organizovane grupe terorista kao što je navedeno u optužnici.

Napad

Za vrijeme napada na Ambasadu SAD u Sarajevu u oktobru prošle godine Mevlid Jašarević je iz automatske puške, u periodu od 50 minuta, ispalio 105 metaka na zgradu te ambasade.

Tokom svog pohoda ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke ambasade u Sarajevu. Jašarević je u blokadi držao centar Sarajeva oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić optužnicom se terete da su nakon izvršene pripreme, u kojoj su sudjelovali, kao i terorističkog napada, na području Gornje Maoče uklanjali tragove, uklanjali DVD oporuke, uništavali i sklanjali oružje i vojnu opremu koja je nabavljena radi terorističkog čina.

Zbog tog napada bio je uhapšen i Dino Pečenković, koji je bio osumnjičeni pomagač Jašarevića, ali on je oslobođen odgovornosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Udruženjima od javnog interesa 250.000 KM

  28.08.2014 17:16 - Srna

  BANJALUKA - Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave za utrošak 250.000 KM na tekuće grantove udruženjima od javnog interesa za devet mjeseci ove godine.

 • Dodik: Srpska može da ima korist od projekata u kojim bi bila faktor

  28.08.2014 17:02 - N.N.

  BANJALUKA - Republika Srpska može da ima koristi od današnje konferencije u Berlinu u projektima koji bi se dogovorili u regionalnom smislu, u kojem bi Republika Srpska bila faktor, i to bi bilo važno za nas, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

 • Predložen jednomjesečni pritvor za Hasana Ičanovića

  28.08.2014 16:43 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora od mjesec dana Hasanu Ičanoviću, osumnjičenom za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Velike Kladuše.

 • Đokić: Potrebno povisiti penzije

  28.08.2014 16:31 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je u Republici Srpskoj potrebno povisiti penzije za tri odsto i da je za to uvećanje neophodno na mjesečnom nivou obezbijediti 2,3 miliona KM.

 • Dodik primio novinara televizije »Rusija 24«

  28.08.2014 16:26 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas u Banjaluci novinara Televizijnj "Rusija 24" Mihaila Gusmana.

 • Kojić: Deklaracija za Srpsku ne postoji

  28.08.2014 15:35 - Srna

  BEOGRAD - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić upozorava da deklaracija o nestalima, koja bi sutra trebalo da bude potpisana u Mostaru, za Republiku Srpsku faktički ne postoji i nije obavezujuća, jer, prema informacijama koje on ima, Predsjedništvo BiH o njoj nije postiglo saglasnost.

 • Dodik uplaćuje 500 KM za oboljele

  28.08.2014 14:37 - Fena

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će, kako je saopšeno, lično uplatiti novčana sredstva u iznosu od 500 KM na račun udruženja oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze i tako uzeti učešće u globalnoj akciji.

 • Mitrović: Izetbegović potpisuje deklaraciju u svoje ime

  28.08.2014 14:17 - Srna

  BEOGRAD - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sutra će u Mostaru potpisati regionalnu deklaraciju o nestalim u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH, s obzirom da se ova institucija nije izjasnila o sadržaju dokumenta, smatra predsjednik Organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

 • Tihićevo zdravstveno stanje stabilno

  28.08.2014 13:52 - Srna

  SARAJEVO - Zdravstveno stanje predsjednika SDA Sulejmana Tihića danas je stabilno, nakon nedavnog pogoršanja, izjavila je Srni portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ Azra Dedajić.

 • Utvrđen raspored na glasačkim listićima

  28.08.2014 13:26 - Srna

  SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je žrijebanjem utvrdila redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima za prijevremene izbore za načelnika opština Laktaši i Srebrenik, zakazanim za 28. septembar.

 • Merkel: Svi imaju šansu da postanu članovi EU

  28.08.2014 13:04 - Agencije

  BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel, izjavila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike zemalja Balkana u Berlinu kako bi se pokazalo kako se od situacije ''jedni protiv drugih'' došlo do sadašnje ''jedni sa drugima''.

  Foto
 • U Kozarskoj Dubici 41 biralište

  28.08.2014 12:45 - Srna

  KOZARSKA DUBICA - Predstojeći opšti izbori biće provedeni u Kozarskoj Dubici na 41 biračkom mjestu, na kojima će pravo glasa moći da ostvari oko 23.950 registrovanih birača.

 • Penzioneri pozdravili inicijativu SP

  28.08.2014 12:40 - Srna

  BANJALUKA - Udruženje penzionera Republike Srpske pozdravilo je inicijativu Socijalističke partije /SP/ da od Vlade Republike Srpske zatraži da penzije budu povećane za novih tri odsto i da povećanje stupi na snagu od 1. oktobra.

 • DNS za rasterećenje privrede

  28.08.2014 12:18 - Srna

  BIJELJINA - DNS se zalaže za rasterećenje privrede kroz racionalizaciju poreza i doprinosa, rekla je član Gradskog odbora DNS-a Bijeljina Rada Baričanin.

 • Počeo sastanak ministara privrede u Berlinu

  28.08.2014 11:43 - Srna

  BERLIN - Sastankom ministara privrede zemalja regiona u Berlinu je počela konferencija o zapadnom Balkanu, koja se održava na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner