BiH

Jašarević odbio da ustane pa izbačen iz sudnice: Priznajem samo sud Alaha

Jašarević odbio da ustane pa izbačen iz sudnice: Priznajem samo sud Alaha
Jašarević odbio da ustane pa izbačen iz sudnice: Priznajem samo sud Alaha

SARAJEVO - Početak suđenja Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu u oktobru prošle godine, u Sudu BiH obilježen je raspravom sudije i optuženih da li treba da ustaju i skidaju kapice tokom suđenja.

Rasprava između sudije Branka Perića i Jašarevića, te Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, koje Tužilaštvo BiH tereti da su bili Jašarevićevi pomagači te da su nakon terorističkog napada uklanjali tragove zločina, okončana je nakon pola sata, kada su trojica optuženih istjerani iz sudnice, jer nisu željeli ustati prilikom ulaska članova Sudskog vijeća u sudnicu.

"Primijetio sam da ne ustajete kada Sudsko vijeće uđe. Zakonom je propisana obaveza da svi ustanu kada sudije uđu i kada se obraća sudu. To je znak poštivanja ovog suda i države BiH", kazao je sudija Perić.

"Problem je što je Vaš sud izmišljen od ljudi i kao takav je nesavršen i pun manjkavosti, jer vidite koliko ima alkohola i droga. Ja priznajem Alahov sud. Muslimanu je zabranjeno da poštuje sud izmišljen od ljudi", kazao je Jašarević.

Fojnica je kazao je da ne ustaje iz vjerskih razloga.

"Alah je objavio Kuran kao zakon i da se po njemu sudi", kazao je Fojnica.

Ahmetspahić je rekao da su njegova vjerska uvjerenja u suprotnosti sa sekularnim zakonom.

"Ovo nije znak nepoštivanja prema Vama nego na ovaj način izražavam svoje nezadovoljstvo", kazao je Ahmetspahić sudiji Periću.

Sudija Perić je nakon toga tražio da optuženi skinu kapice sa glave.

Jašarević i Fojnica su istakli da su i kapice sastavni dio njihove vjere, ali su kazali da će ih skinuti ako sud insistira na tome.

"Ja i ne nosim kapicu. Ja nosim turban u slobodno vrijeme kod kuće", kazao je Ahmetspahić.

Sudija Perić optuženima je strpljivo i na lijep način objasnio da Sud promoviše multikulturalne vrijednosti, da ustajanje kada počne suđenje nije idolopoklonstvo nego stvar zakona kojim se poštuje sud i država BiH. Nakon objašnjenja dao je pauzu od 10 minuta da se optuženi konsultuju sa svojim advokatima.

Nakon pauze optuženi ponovo nisu željeli ustati, iako su bili spremni na "kompromis" da skinu kape i da ustaju kada se obraćaju Sudu, te su istjerani iz sudnice.

Zanimljivo je bilo da je prilikom ulaska sudija Senad Dupovac, Jašarevićev advokat, rukama vukao i gurao svog branjenika da ustane, ali je Jašarević ostao da sjedi na stolici.

"Pederi imaju više prava ovdje nego muslimani", uzviknuo je Fojnica kada je udaljavan iz sudnice, a revoltirani Jašarević kazao je da se kaje što je i kapu skinuo.

Nakon tog "uvodnog" dijela tužilac Dubravko Čampara pročitao je optužnicu, koja optužene tereti da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe, koja je organizirana u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Napadom na američku ambasadu otpuženi su, prema optužnici, planirali da iznude ustupke od organa vlasti, zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

"Izvešćemo 26 svjedoka i 13 vještaka i više od 100 materijalnih dokaza, među kojima je i oporuka Mevlida Jašarevića, koja je snimljena po uzoru na vođe Al Kaide", kazao je Čampara, istakavši da će Tužilaštvu BiH za iznošenje dokaza biti potrebno od 16 do 20 ročišta u Sudu BiH.

Dupovac je kazao da će se glavna pravna bitka voditi da li su trojica optuženih bili teroristička organizacija ili je Jašarević sam organizovao napad.

"Mi ćemo dokazati da događaj ispred Ambasade SAD nije planski smišljen i da Fojnica i Ahmetspahić nisu ništa znali o namjerama Jašarevića", kazao je Dupovac.

Branioci Fojnice i Ahmetspahića kazali su da će dokazati da njihovi klijenti nisu bili članovi organizovane grupe terorista kao što je navedeno u optužnici.

Napad

Za vrijeme napada na Ambasadu SAD u Sarajevu u oktobru prošle godine Mevlid Jašarević je iz automatske puške, u periodu od 50 minuta, ispalio 105 metaka na zgradu te ambasade.

Tokom svog pohoda ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke ambasade u Sarajevu. Jašarević je u blokadi držao centar Sarajeva oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić optužnicom se terete da su nakon izvršene pripreme, u kojoj su sudjelovali, kao i terorističkog napada, na području Gornje Maoče uklanjali tragove, uklanjali DVD oporuke, uništavali i sklanjali oružje i vojnu opremu koja je nabavljena radi terorističkog čina.

Zbog tog napada bio je uhapšen i Dino Pečenković, koji je bio osumnjičeni pomagač Jašarevića, ali on je oslobođen odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije