BiH

Javne nabavke stihijske, rezultat nepoznat

Javne nabavke stihijske, rezultat nepoznat
Foto: Vladimir Stojaković | Javne nabavke stihijske, rezultat nepoznat

BANJALUKA - Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, u svim Vladinim ministarstvima, fondovima socijalne sigurnosti i tri republičke uprave u periodu 2014-2016. kroz postupke javnih nabavki zaključeni su ugovori vrijednosti oko 821,22 miliona KM.

Istovremeno, u proces javnih nabavki uključena je 841 institucija javnog sektora koje su registrirane kao ugovorni organi te se na godišnjem nivou za ove namjene angažuje oko 400 miliona KM, ili oko 4,3 odsto BDP-a.

Navedeno je ovo u reviziji učinka "Upravljanje javnim nabavkama u RS", koju je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS sačinila za trogodišnji period (2014-2016), uz priličan broj zamjerki. Kako je navedeno, nalazi revizije pokazuju da su opredjeljenja nadležnih institucija RS u oblasti javnih nabavki parcijalnog karaktera, te da opredjeljenja i konkretne mjere proistekle iz njih nisu bazirani na prethodno izvršenim detaljnim ispitivanjima stanja i problema u oblasti javnih nabavki.

"Veze između ciljeva koji se žele postići i konkretnih mjera i aktivnosti su nejasne. Iskazana opredjeljenja i donesene mjere nisu praćene odgovarajućim smjernicama i uputstvima za njihovo sprovođenje, usljed čega se njihova realizacija stihijski odvijala. Kako ni realizacija preduzetih mjera nije praćena na adekvatan način, ostvareni rezultati uglavnom su nepoznati, ali i neizvjesni", istaknuto je u ovom dokumentu.

Također, revizija primjećuje da Vlada RS nije dala ni jasne smjernice u pogledu generalne organizacije poslova u ugovornim organima.

"Planiranje javnih nabavki u ugovornim organima uglavnom se svodi na donošenje godišnjeg plana javnih nabavki, a sam postupak je formalnog karaktera i, po pravilu, nije dokumentovan, niti jasno povezan sa planiranjem budžeta i rada institucije", istaknuto je u izvještaju.

Prema ocjeni revizora, brojne su i raznovrsne indikacije problema u javnim nabavkama. Kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke navode izgradnju kućica za naplatu putarine na putu Banjaluka - Klašnice.

"Izgradnja kućica je koštala 2,1 milion KM, a iste nikad nisu puštene u rad. U vezi s ovom nabavkom vođena je istraga od strane nadležnih organa, jer naplata putarine je predviđena samo na autoputevima. U toku je postupak za njihovo uklanjanje, te dovođenje magistralnog puta u projektovano stanje. Tek nakon završetka radova biće poznata i cijena njihovog uklanjanja, odnosno ukupan iznos bačenih sredstava poreskih obveznika", ističu revizori.

Glavna služba za reviziju utvrdila je i nekoliko zaključaka za Vladu, a osnovni je da Vlada i ugovorni organi nisu u dovoljnoj mjeri ispunili preduslove i uspostavili sistem koji će osigurati djelotvornost javnih nabavki.

"Sistem javnih nabavki u RS funkcioniše u uslovima nepostojanja usaglašenog i sveobuhvatnog strateškog okvira. Za mjere koje su proistekle iz strateških ili ad hok opredjeljenja, Vlada RS nije izradila smjernice za njihovo sprovođenje, a ugovorni organi javne nabavke nisu pozicionirali na odgovarajući način", neki su od zaključaka.

S tim u vezi za Vladu su izdate i preporuke, a najznačajnije su da se u oblasti javnih nabavki osiguraju jasna i cjelovita strateška opredjeljenja, a da Vlada definiše potrebne mjere i aktivnosti na bazi utvrđenih strateških opredjeljenja i ciljeva koji se žele postići.

Iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, kako su saopštili, reakciju na ovaj izvještaj dostaviće naredne sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije