BiH

Jedan parlamentarac svaki drugi dan u avionu

Jedan parlamentarac svaki drugi dan u avionu
Jedan parlamentarac svaki drugi dan u avionu

SARAJEVO - Nakon nekoliko propalih tenderskih pokušaja, Parlamentarna skupština BiH sklopila je sporazum o nabavci 400 avionskih karata koje će platiti s oko 600.000 KM budžetskih sredstava.

Odabrani ponuđač je sarajevska firma "Mrkulić company", saznaju "Nezavisne".

Prema jednostavnoj računici, ukoliko bude plaćen cijeli iznos iz sporazuma, jedna pojedinačna avionska karta poreske obveznike u BiH koštaće oko 1.500 KM, što je, inače, cijena prosječnog prekookeanskog leta. Kada se uzme u obzir da je sporazum sklopljen na dvije godine, u odnosu na broj traženih karata ispada da će jedan bh. parlamentarac svaki drug dan biti u avionu.

Uprkos najavljenim mjerama štednje i "stezanja kaiša" u institucijama BiH, i stavke iz ovog aranžmana ipak upućuju na nastavak rastrošnosti naših parlamentaraca s obzirom na opći dojam da od mnogih njihovih putovanja u inostranstvo država i građani nisu imali pretjerane koristi.

U Parlamentarnoj skupštini tvrde da cijena i broj karata ne moraju baš biti u toj količini, "budući da je riječ o okvirnom sporazumu, a ne o ugovoru".

"Na osnovu člana 32 Zakona o javnim nabavkama BiH zaključen je okvirni sporazum, čija je procijenjena vrijednost za dvije godine 600.000 KM. Dakle, radi se o okvirnom sporazumu, a ne o ugovoru. Planirana količina i procijenjena vrijednost određeni su u maksimalnom iznosu jer se ne mogu povećati, a, s druge strane, nije limitirana donja granica količine usluga koje su moraju realizovati", navode iz Sekretarijata parlamenta BiH.

Prema njihovom obrazloženju, nabavka avionskih karata podrazumijeva i neke "dodatne aktivnosti", koje se, međutim, aktiviraju u ne baš čestim vanrednim situacijama.

"One su potrebne u slučaju kada se u toku putovanja organizira noćenje, ili u slučaju otkaza ili odgode leta kad je potrebno izvršiti organizaciju i nabavku karte za neki drugi let i slično", ističu iz Sekretarijata parlamenta BiH.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad ove državne zakonodavne institucije, podsjeća da bh. parlamentarci ionako imaju visoka primanja, a skromne rezultate rada.

"Evo, sada se bave nabavkom 400 avio-karata. Mi ne kažemo da ne trebaju ovakva putovanja, i to nije sporno, međutim službena putovanja moraju biti apsolutno transparentna", ističe Ćavar.

Projekt menadžer CCI-ja, međutim, izražava sumnju da bh. parlamentarci podnose izvještaje s tih putovanja i da od njih građani imaju neke koristi.

"Ukoliko su to ekskurzije i putovanja do egzotičnih destinacija, onda to zaista nema smisla i naravno da ih treba kritizirati, pa i tražiti sankcije", ističe Ćavar, koji zaključuje da je 400 karata previše za dvije godine, a 600.000 KM puno novca za ove namjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije