BiH

Jedan policajac kontroliše 30 km granice

Jedan policajac kontroliše 30 km granice
Jedan policajac kontroliše 30 km granice

SARAJEVO - Poremećeni međuljudski odnosi, male plate, teški uslovi rada, veliki su problemi Granične policije BiH. Podaci, kao i međusobne optužbe izneseni na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH govore svemu ovome u prilog.

Naime, prisutan je nedostatak policajaca na granicama, a da je to problem govori i podatak da je na svakih 30 kilometara granice raspoređen po jedan.

Sifet Podžić, predsjedavajući ove komisije, ukazao je na tešku situaciju na graničnom prelazu Doljani.

"Uslovi u kojima rade policajci su nehumani. Napolju je u vrijeme moje posjete bilo plus 40, a u kontejneru plus 60 stepeni. To je teško, ja to ne bih radio ni za tri njihove plate", rekao je Podžić.

Šemsudin Mehmedović, član Komisije, koji je, takođe, bio u obilasku nekih graničnih prelaza, upozorio je na veliko nezadovoljstvo policajaca uslovima rada, ali posebno međuljudskim odnosima. Tvrdi da je nehumano i nepravedno da obični policajac iz svog džepa plaća ako ošteti primjerice retrovizor, a da rukovodioci slupaju auto i da to plaća Granična policija.

Ukazao je i na problem velikog broja suspenzija, obrazloživši to primjerom da je u protekle tri godine suspendovano više od 300 policajaca.

Iz Komisije su ukazali i na problem Međunarodnog aerodroma Tuzla, gdje je mali granični prelaz, te nije opremljen za veliku količinu robe i putnika, a u posljednje vrijeme je sve više ulazaka i izlazaka na tom aerodromu. Tvrde da ta situacija predstavlja opasnost da bude bezbjednosnih propusta.

Na sve ove primjedbe i optužbe reagovao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazavši da političari napadaju Graničnu policiju kada im ne budu ostvarene želje da njihovi prijatelji ili rodbina budu promaknuti. Tvrdi da pojedinci usmjeravaju napade na njega jer se prvi put u nekim odjelima provode inspekcijske kontrole. Potvrdio je da Granična policija ima internih i eksternih problema, ali kaže da problem predstavljaju eksterni.

Osvrnuo se i na odnose među uposlenicima u Graničnoj policiji, ističući da u njihovom slučaju manjina zlostavlja većinu. Dodao je da Granična policija sprovodi reforme kako bi se smanjio broj šefova i generalista jer nedostaje specijalista na terenu. Galić je kazao da je tražio da mu se smanji kabinet za 60 posto pitajući se šta će mu tri savjetnika, te da to nema ni Predsjedništvo.

Negirao je optužbe s tuzlanskog aerodroma, na kojem je smijenjen načelnik Granične policije. On je kazao da je uposlenik Granične policije BiH Naim Pidro smijenjen zbog određenih propusta te da nije tačno da se to desilo zato što je Pidro uzeo pasoš predsjedniku Draganu Čoviću, kao što on tvrdi u svojim istupima. Potvrdio je kako je ovih dana davao iskaz i u Tužilaštvu BiH, a zbog toga što ga je jedan od njegovih savjetnika prijavio da je nabavio vozilo koje koristi njegov zamjenik, što, kako tvrdi, nije tačno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije