BiH

Jevak: BiH u Hrvatskoj ima velikog prijatelja

Jevak: BiH u Hrvatskoj ima velikog prijatelja
Jevak: BiH u Hrvatskoj ima velikog prijatelja

BANJALUKA - BiH u Hrvatskoj ima velikog prijatelja na njenom putu prema EU, izjavila je Dunja Jevak, generalni konzul Hrvatske u Banjaluci, gostujući u Otvorenom programu NES radija.

Jevakova je podsjetila da je pregovarački proces Hrvatske trajao 6 godina i da je bilo teških trenutaka i zabrinutosti da li će Hrvatska uspjeti ispoštovati sve rokove, ali da se sav trud na kraju isplatio.

"Mi smo sada dio zajednice 28 država. Mi sudjelujemo u donošenju odluka, mi zajedno odlučujemo. Hrvatska je postala subjekt, ona više nije objekt međunarodne politike. I to je vrlo bitno za BiH, da više ne bude onaj o kome se priča nego netko tko priča", dodala je ona.

Istakla je da je velika prednost BiH što u Hrvatskoj ima nekoga ko će pružiti svu moguću pomoć da što prije pređe taj put do punopravnog članstva u EU.

Jevakova je kazala da Hrvatska i BiH imaju korektne odnose, ali i probleme koji nisu riješeni, a koji su proistekli iz nedavne prošlosti.

"Nijedna zemlja na svijetu nema riješena sva otvorena pitanja. S obzirom na ono što smo prošli čudno bi bilo da smo sva tako složena i komplicirana pitanja uspjeli brzo riješiti", naglasila je ona.

Kao najveće otvoreno pitanje istakla je pitanje povratka - i Hrvata u RS - za koji je navela da je dosta slab - ali i povratak Srba u Hrvatsku. Izdvojila je podatak da se do sada u Hrvatsku vratilo više od 130.000 Srba, a od toga 14.500 iz BiH, te da je obnovljeno 150.000 stambenih jedinica, za šta je utrošeno oko 16,5 milijardi kuna.

"Od 2001, otkad je počeo program stambenog zbrinjavanja, evidentirali smo oko 18.000 zahtjeva bivših nositelja stanarskih prava. Dosad je dodijeljeno više od 8.000 stanova bivšim korisnicima. Oni također mogu otkupiti te stanove, a kasnije ih mogu prodati. Što se tiče vlasništva, do sada je više od 20.000 stanova vraćeno bivšim vlasnicima u posjed", istakla je Jevakova.

Govoreći o dužnostima Generalnog konzulata, rekla je da je glavni zadatak predstavljanje Hrvatske u BiH, a iza toga briga o Hrvatima na prostoru 17 opština u RS i 12 opština u FBiH, koje pokrivaju.

Pri radu sa strankama, naglasila je da se najviše ljudi obraća za dobijanje hrvatskih dokumenata, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije