BiH

Još ne postoji saglasnost ključnih političkih aktera

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i njegovi zamjenici Borjana Krišto i Mladen Bosić rekli su danas u Sarajevu da o mnogim pitanjima u BiH i dalje ne postoji saglasnost ključnih političkih aktera.

Oni su u razgovoru sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i šefom Političkog i ekonomskog odjeljenja OHR-a Arčijem Tutom naglasili opredjeljenje da se intenzivno radi na promociji nespornih rješenja, uz istovremeno otklanjanje zastoja, kako onih koji su rezultat nesavršenih ustavnih rješenja tako i drugih koja su posljedica lošeg izbornog zakonodavstva.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Kolegijuma Predstavničkog doma sa Inckom i Tutom razgovarali o aktuelnom trenutku BiH u svjetlu uspostavljanja nove vlasti i njenih prioriteta u narednom periodu, kao i ulozi Parlamentarne skupštine BiH u kreiranju pozitivnog političkog i društvenog ambijenta. 

Zajednički je ocijenjeno da se osjete pozitivni pomaci i da se čine napori da sa scene nestane negativna i svađalačka politička retorika kako bi se u zdravijem ambijentu ušlo u krupne, prije svega ekonomske, ali i političke reforme, što će pružiti BiH šansu da postane prosperitetno društvo koje ima snage da prihvata, adaptira i implementira stanarde zemalja EU i NATO alijanse.

Konstatovano je da odlazak OHR-a iz BiH zavisi, u prvom redu, od efikasnosti i odgovornosti domaćih vlasti, te potpunom ispunjavanju poznate agende "5+2".   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije