BiH

Još nepoznat datum posebne sjednice o referendumu

Još nepoznat datum posebne sjednice o referendumu
Foto: Ilustracija | Još nepoznat datum posebne sjednice o referendumu

BANJALUKA - Zbog nastavka svađe između vlasti i opozicije u RS, datum posebne sjednice Narodne skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH još nije poznat.

Kako sada stvari stoje, sjednica bi mogla biti održana naredne sedmice, nakon što je Milorad Dodik, predsjednik RS, na sastanku u subotu sa političkim strankama iz RS i nevladinim organizacijama proisteklim iz Otadžbinskog rata ostavio rok od desetak dana opoziciji da se izjasni da li će podržati održavanje referenduma.

Osim datuma održavanja, nejasna je i tema sjednice - da li će se na njoj referendum potvrditi, otkazati, suspendovati ili samo odgoditi. Sudeći prema raspoloženju u vlasti u RS, najizvjesnija opcija je, ukoliko Savez za promjene ostane pri stavu da referendum neće podržati, odgađanje održavanja.

Dodik je danas izjavio u Rogatici da nema ništa protiv zahtjeva opozicionih stranka u Republici Srpskoj za sprovođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali im je poručio da za to treba da dođu u Narodnu skupštinu Republike Srpske i glasaju.

"Takav njihov pristup je spekulativan i podrazumijeva neku njihovu spekulaciju. Javno reći nije dovoljno, treba i javno odlučiti", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, poslanici iz opozicije moraju da dođu u parlament i glasaju za referendum, a ako neće, onda će referendum biti odgođen.

"Mi ćemo provesti ono što je zaključeno na inicijativu nevladinih organizacija, a to je potpisivanje peticije, i naš cilj je da se sakupi 500.000 potpisa protiv Suda i Tužilaštva, jer i to je neka vrsta referenduma. Tu nema glasačkih kutija, ali imaju imena i prezimena sa brojem lične karte, što je možda još važnije", naglasio je Dodik.

On je istakao da nema nikakvu korelaciju sa opozicijom, koja se odmetnula u Sarajevo, odakle nema načina da ih izvuče.

Dodik je naveo da opozicija u Srpskoj i nije nešto posebno važna, tim prije jer SDS, PDP i NDP zajedno predstavljaju tek od 20 do 25 odsto javnog mnjenja u Republici Srpskoj.

"Naravno da i to treba uvažavati, ali to nije ona snaga koja može nešto da mijenja. Oni su nejaki, oni su se istrošili", rekao je Dodik.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kritikovao je Savez za promjene, posebno SDS, što se nisu odazvali Dodikovom pozivu na sastanak, optuživši SDS da se odrekao svog nasljeđa.

Podsjećanja radi, predstavnici SzP-a su u subotu pozvali Dodika da održi referendum, jer, kako navode, SNSD nije tražio njihovu podršku kada je on bio izglasan u NS RS, a Dragan Čavić, lider NDP-a, rekao je da će on lično na referendum i izaći.

U sličnom tonu Igor Crnadak, visoki funkcioner PDP-a, naglasio je da bi opozicija bila iskorištena kao "dekor" da su se pojavili na sastanku u subotu te je Dodika pozvao da provede referendum.

Zoran Latinović, član Glavnog odbora SDS-a, pozvao je danas Dodika da zbog referenduma podnese ostavku na sve stranačke funkcije te da raspiše referendum, obećavši da će prvaci SDS-a biti "prvi koji će izaći".

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da će Savez za promjene dobiti mjesta u komisiji za sprovođenje referenduma ako pristane da ga podrži, ali je istakao da Savez sprema blokadu parlamenta na sutrašnjoj redovnoj sjednici NS RS, kako bi pomogao Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, da "popravi rejting".

Stevandić smatra da je dokaz da SDS radi sa Izetbegovićem činjenica da je Ministarstvo bezbjednosti BiH, sa Draganom Mektićem na čelu, kako tvrdi, izjednačilo Islamsku državu i Ravnogorski pokret.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije