BiH

Još samo korak do otvaranja novog terminala

Još samo korak do otvaranja novog terminala
Foto: N.N. | Još samo korak do otvaranja novog terminala

GRADIŠKA - Novoizgrađeni carinski terminal Gradiška na useljenje će čekati još bar nekoliko mjeseci, a iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da su trenutno u procesu pribavljanja upotrebne dozvole te da očekuju da bi je mogli dobiti u aprilu ili maju.

"Tada će se steći uslovi da počnemo planirati preseljenje naše carinske ispostave, koja se trenutno nalazi u centru grada, na lokaciju novog carinskog terminala", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Po njegovim riječima, čim se sve završi, Uprava planira preseliti carinsku ispostavu i na takav način olakšati funkcionisanje dijela grada u kojem se sad nalazi carinska ispostava i gdje su konstantno blokade ulica zbog velikog broja kamiona koji ne mogu da stanu u postojeći terminal, već se parkiraju u okolnim ulicama.

"Preseljenjem na novu lokaciju svi kamioni će se od dolaska u carinski terminal do završetka postupka carinjenja nalaziti na novoj lokaciji izvan grada", rekao je Kovačević.

U ovom trenutku na novom carinskom terminalu ne radi niko, a tek dobijanjem upotrebne dozvole i preseljenjem carinske ispostave, nova lokacija će biti u funkciji. Naravno, potpuna funkcija i novog graničnog prelaza u Gradišci biće moguća tek nakon izgradnje novog mosta na rijeci Savi.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, kaže da će novosagrađeni carinski terminal imati puni smisao tek kada bude napravljen most.

"Prije toga, otvaranje carinskog terminala samo će otežati i zakomplikovati situaciju u Gradišci, ukoliko se oko Gradiške ne izgradi zaobilaznica. I sada je situacija katastrofalna zbog gužvi, čemu ste svjedoci kada putujete kroz Gradišku", rekao je Adžić za "Nezavisne".

Novoizgrađeni moderni carinski terminal u Gradišci, podsjetimo, građen je po evropskim normama. U Kompaniji ITC Zenica ranije su rekli da je izgradnja objekta trajala 19 mjeseci, da je bilo angažovano 50 radnika, gdje spadaju građevinci visokogradnje i niskogradnje, metalci, zanatlije, mašinci, električari i vodoinstalateri.

"Granični prelaz sadrži centralni objekat, carinsku kontrolu, objekte za kontrolu putnika i vozila, fitosanitarnu kontrolu, tehnički pregled vozila, veterinarsku inspekciju, kontrolne kabine, restoran, špediterske blokove, sanitarne objekte, saobraćajnu infrastrukturu, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju", rekli su ranije iz ITC-a.

Oni su istakli da granični prelaz Gradiška ima šest ulaznih i izlaznih traka, 70 parking mjesta za teretna vozila na ulazu u BiH i 30 parking mjesta za teretna vozila na izlazu iz BiH.

"Postoji devet objekata koji su opremljeni savremenom opremom, 15 kontrolnih kabina te tri nadstrešnice", kažu iz ove kompanije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije