BiH

Još snažija saradnja RS i Rusije

Još snažija saradnja RS i Rusije
Još snažija saradnja RS i Rusije

BANJALUKA - Ruska Federacija pruža punu političku i ekonomsku podršku RS, izjavili su u petak Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, premijer RS, nakon što su se u četvrtak sastali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oni su istakli da su se iz Moskve vratili s konkretnom pomoći Rusije RS u vidu dva kredita, od kojih je manji od oko 70 miliona evra u visini duga ruskog "Zarubežnjefta" prema RS, dok je u toku dogovor za veći kredit u visini od 500 do 700 miliona evra, čiji je nacrt usaglašen prilikom prošlog susreta Putina i Dodika u Sankt Peterburgu. Dodik je rekao da je RS predložila da kamatna stopa za drugi kredit iznosi od dva do tri odsto sa grejs periodom od dvije godine na period otplate od 10 do 15 godina, te da ruska strana dosad nije izrazila protivljenje ovakvom aranžmanu. Dodik i Cvijanovićeva su precizirali da će kredit ići preko komercijalnih banaka iz čisto tehničkih razloga, jer za državni kredit treba saglasnost bh. parlamenta, pojasnivši da su krediti i po povoljnim uslovima i po proceduri državni, osim po formalnom načinu isplate. Kreditna sredstva bi pomogla budžetu RS i fondovima, a Dodik je istakao da bi polovina većeg kredita bila iskorištena za dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke za podršku privredi. Iako se poljoprivredni proizvođači iz RS ove godine nisu uspjeli organizovati radi odlaska na Sajam poljoprivrede, koji se upravo održava u Moskvi, Dodik je rekao da narednih dana počinje projekat podrške razvoja poljoprivrede, kako bi se povećao izvoz prema Rusiji.

Osim što su obje strane izrazile spremnost u nastavku realizacije projekta "Južni tok" kroz RS, Dodik je rekao da su ruski partneri pristali da RS plaća cijenu gasa 150 dolara jeftinije po jedinici obračuna u odnosu na sadašnju cijenu, a u narednom periodu radiće se na daljoj gasifikaciji.

Ruskom pomoći u isporuci mazuta za narednu grijnu sezonu Banjaluci, Prijedoru i drugim institucijama koje koriste mazut, Dodik je pojasnio da će se ove zime izbjeći bilo kakvi problemi u isporuci tog goriva. Vrijednost mazuta će biti isplaćena Rusiji u nekom kasnijem periodu.

Istakli su da je Putin iskazao punu podršku Dejtonskom sporazumu, a Dodik je podsjetio na izjavu o Dejtonu Sergeja Lavrova, ruskog ministra spoljnih poslova, uoči posjete delegacije RS Moskvi, koji je rekao da bi revizija Dejtona bila opasna.

Osvrnuo se i na primjedbe da je u Rusiju otišao da pomogne predizbornu kampanju SNSD-a, riječima da je, naprotiv, SNSD imao teškoća zato što proteklih dana visoki funkcioneri stranke nisu bili prisutni na terenu.

"SNSD nije potpisao sporazum o isporuci gasa. Potpisala je Vlada RS. Ali ako neko smatra da Putin razumije i shvata SNSD kao važnu političku strukturu, ja sam ponosan na to", rekao je Dodik.

Škotski referendum - nova evropska realnost

Referendum Škotske o otcjepljenju od Velike Britanije unio je novu realnost u Evropu i on legitimiše namjeru RS da proglasi samostalnost u budućnosti, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

On je podsjetio da RS primarno poštuje Dejtonski sporazum, ali da bi njegovo osporavanje moglo ubrzati zahtjev RS za samostalnošću.

On je naglasio da RS želi izvorni Dejtonski sporazum, što znači povratak otetih nadležnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije