BiH

Još traje istraga protiv Atifa Dudakovića

Još traje istraga protiv Atifa Dudakovića
Foto: N.N. | Još traje istraga protiv Atifa Dudakovića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv bivšeg generala i komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, rekao je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Istraga je još u toku i na ovom predmetu se intenzivno radi", izjavio je Grubešić.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Krajine 1995. godine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne.

Oni su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ranije je rekao da je taj centar protiv Dudakovića prikupio i dostavio postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH 8.000 stranica dokazne dokumentacije.

Dokazi se, kako je rekao, odnose na akciju "Sana `95", od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine, te obuhvataju tadašnje opštine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

On je dodao da su Tužilaštvu BiH dostavili dokumentaciju za 256 ubijenih lica, među kojima je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa rođena 1986. godine, te da postoje dokazi i video-materijali da je Dudaković vršio egzekucije na deset lokacija koje su dostavili tužiocu.

Kojić je rekao da je Centar dvije godine sarađivao s postupajućim tužiocem u ovom slučaju, te izrazio uvjerenje da će optužnica biti podignuta veoma brzo.

To se, ni skoro dva mjeseca nakon Dudakovićevog privođenja, još nije desilo.

Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik, a dopuna izvještaja je podnesena 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije