BiH

Josipović: Referendum o ćirilici bio bi katastrofa za hrvatsku demokratiju

Josipović: Referendum o ćirilici bio bi katastrofa za hrvatsku demokratiju
Josipović: Referendum o ćirilici bio bi katastrofa za hrvatsku demokratiju

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi za hrvatsku demokratiju bio katastrofa referendum kojim bi praktično bila zabranjena upotreba ćirilice, odnosno redukovana prava etničkih manjina.

"Nadam se da za takav referendum neće biti prikupljeno dovoljno potpisa. U suprotnom, bila bi to katastrofa za hrvatsku demokratiju. Uvjeren sam i da bi takav referendum bio nedopustiv. Ali, konačna je odluka na Ustavnom sudu", istakao je Josipović.

On je za "Jutarnji list" rekao da će glasati protiv na današnjem referendumu o ustavnom određenju braka kao zajednice muškarca žene zato što je taj referendum nepotreban i, "osim troška, neće imati nikakvih neposrednih praktičnih posljedica, bez obzira kako završi glasanje".

Josipović je rekao da je očito da se referendumima žele implementirati politički stavovi krajnje desne politike, sve do diskriminacije manjina.

"Kada je riječ o ćirilici, želi se diskriminisati srpska zajednica u Hrvatskoj, želi se promijeniti politička slika države i otvoriti put destabilizaciji sadašnje Vlade lijevog centra", naglasio je Josipović.

On je naveo da je želja opozicije da destabilizuje vlast i da je zamijeni sasvim legitimna do granice koja je određena civilizacijskim i evropskim kriterijumima nediskriminacije, zaštite ljudskih prava i sloboda, te osnovnih ustavnih vrijednosti.

"Smatram da bi referendum o ćirilici prešao tu granicu", naglasio je Josipović.

Odgovarajući na pitanje da li je hrvatska Vlada propustila da pravovremeno donese zakon i uredi pitanje istopolnih zajednica i tako olakša život pripadnicima gej populacije, Josipović je rekao da je Vlada pripremila nacrt zakona koji će, kako se nada, uskoro biti usvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije