BiH

Jovičić: Sloboda izbora mjesta prebivališta

Jovičić: Sloboda izbora mjesta prebivališta
Jovičić: Sloboda izbora mjesta prebivališta

BANJALUKA - Nacrtom zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj uređuje se prebivalište i boravište državljana BiH i boravište raseljenih lica u Republici Srpskoj i omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u parlamentu Republike Srpske, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da se ovim zakonom propisuje da državljani mogu imati samo jedno prebivalište, odnosno mjesto boravišta.

Jovičić je rekao da se ovim zakonom uređuje prebivalište i boravište državljana BiH i boravište raseljenih lica u Republici Srpskoj, te omogućava sloboda izbora mjesta prebivališta, odnosno boravišta.

On je rekao da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi za prevazilaženjem pravne i trenutne situacije koja je nastala nedonošenjem zakona koji bi detaljnije i adekvatnije uredio ovu oblast na nivou BiH.

Ovim zakonom propisana je nadležnost MUP-a Republike Srpske u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta državljana, kao i vođenje i održavanje evidencija, način dostavljanja podataka iz evidencija, način korištenja i obrade podataka, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Poslanici SDA i SDP-a BiH su napustili skupštinsko zasjedanje kada je počela rasprava o ovom nacrtu zakona.

Poslanik SDP-a BiH u parlamentu Republike Srpske Behzad Čirkin rekao je da nema zamjerku na predloženo zakonsko rješenje, već na nadležnosti prilikom njegovog donošenja.

"Republika Srpska nije nadležna za donošenje ovog zakona, već nivo BiH. Ako u konačnoj formi ovaj zakon bude usvojen, preduzećemo sve mjere da on ne stupi na snagu", zaključio je Čirkin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije