BiH

Jovičić: Za profesionalizaciju državnih organa

Jovičić: Za profesionalizaciju državnih organa
Jovičić: Za profesionalizaciju državnih organa

ZVORNIK - Kandidat Stranke pravedne politike /SPP/ za predsjednika Republike Srpske Dragomir Jovičić smatra da je potrebno izvršiti profesionalizaciju državnih organa i urediti stanje u oblastima gdje je korupcija najviše prisutna.

"Sredstva koja bi ostala u oblastima u kojima je korupcija prisutna bila bi sačuvana i trošena u drugim segmentima društva, raznim podsticajima, odnosno mnogo toga se može racionalizovati. To je ono na čemu će SPP insistirati", rekao je Jovičić novinarima prije početka predizborne tribine u Zvorniku.

On je istakao da je najveći obim korupcije u sferi javnih nabavki, zapošljavanja u javnim preduzećima i državnim institucijama, kao i u sferi rješavanja zahtjeva građana i pravnih lica.

"Korupciju je moguće spriječiti, a prije toga treba djelovati preventivno kroz promjenu zakonske regulative. Mnogo je propisa u sferi javnih nabavki, gdje stoji odredba `može`. Čim ova odredba stoji, postoji prostor za ovako ili onako rješavanje. Neke stvari moraju se izmijeniti, precizirati i decidno odrediti kako bi izbjegli širinu mogućnosti za korupciju i kriminal", rekao je Jovičić.

Kandidat SPP-a za člana Predsjedništva BiH Goran Zmijanjac rekao je da će, ako bude izabran na ovu funkciju, principijelno i dostojanstveno zastupati interese Republike Srpske i vratiti Republiku Srpsku u ustavni položaj BiH na sreću i zadovoljstvo tri naroda i dva entiteta.

"BiH je složena država od dva entiteta i tri naroda i to ništa nije novo. Mnogi zamajavaju javnost govoreći da je politički sistem prepreka za razvoj BiH, naravno nas interesuje Republika Srpska", rekao je Zmijanjac.

On je pitao da li je ijedan finkcioner Republike Srpske, koji je trebalo da štiti njene interese, dao ostavku prilimom takozvanih nametanja nekakavih odluka visokih predstvanika o prenosu nadležnosti na BiH.

Zmijanjac je istakao da treba vratiti dostojanstvo ljudima koji su najviše dali za Republiku Srpsku, a koji se sada nalaze na marginama društva, te da stvarnost govori da najbolje žive oni koji su prodavali banke i preduzeća za jednu marku, profiteri i dezerteri.

Nosilac liste SPP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice sedam Drago Milošević rekao je da je ušao u politiku sa idejom da bude pobijeđena nepravda i dodao da je u narodu skupljena dobra energija za podršku Stranci pravedne politike.

Ističući da nova vlada Republike Srpske neće moći da bude formirana u Narodnoj skuštini bez SPP-a, Milošević je naglasio da nova vlada, ako ne uradi ono što je obećala u prvih 100 dana, treba odmah da padne.

"Srbi moraju da nauče da je vlada promjenjiva kategorija i da treba da padne ako ne ostvaruje interese građana i države", rekao je Milošević.

Na tribini su predstavljeni kandidati ove stranke za Narodnu skupštinu Republike Srpske i parlament BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije