BiH

Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA

Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA
Kadrovi SDA pisali Izetbegoviću: Zahtijevamo reformu stranke, želimo bolju SDA

SARAJEVO - Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović juče su poslali pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem zahtijevaju reformu stranke.

Pomenuto pismo najavljivano je još ranije, a četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već duže vrijeme traže reforme unutar SDA.

U pismu koje je adresirano direktno na Izetbegovića traži se demokratizacija unutarstranačkih procedura u SDA, što se prije svega ogleda u uvođenju principa "jedan član, jedan glas".

Takođe, traži se i izmjena izbornih procedura unutar SDA kako bi se spriječile izborne prevare i krađe koje su se, smatraju ovi zastupnici, desile tokom posljednjeg izbornog ciklusa i Kongresa SDA.

Traži se i da se kadrovima koji ubuduće ostvare dobar izborni rezultat na izborima omogući veći stepen uticaja na odlučivanje unutar stranke. Cilj reformi je učiniti SDA modernom evropskom strankom narodnjačkog opredjeljenja, stoji u pismu.

Navodi se i da zastupnici SDA koji su potpisali pismo ne žele nikakve funkcije unutar stranke čije je rukovodstvo izabrano na posljednjem kongresu koji smatraju nedemokratskim.

U jednom dijelu pisma, koje ima desetak stranica, sadržani su i prijedlozi reformi na kojima bi trebala insistirati SDA u strukturama vlasti u kojima učestvuje. Zahtijeva se rad na izgradnji i jačanju pravne države, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavak evropskog puta BiH.

Od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića očekuje se da se u što skorijem vremenskom roku izjasni o iznesenim prijedlozima, a o navedenom pismu trebalo bi da se izjasne i drugi organi SDA, saznaje Klix.

Prije nekoliko sedmica Izetbegović je novinarima rekao da će se obratiti u vezi s pismom kada ono dođe do njega. Takođe, generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je da će organi stranke razmatrati sve ono što bude upućeno prema njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije