BiH

Kako je ministarstvo Vlade TK ucjenjivalo i iznuđivalo novac (VIDEO)

Kako je ministarstvo Vlade TK ucjenjivalo i iznuđivalo novac (VIDEO)
Kako je ministarstvo Vlade TK ucjenjivalo i iznuđivalo novac (VIDEO)

Slučaj Bahira Imamovića, nekadašnjeg zamjenika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je u akciji SIPA-e u aprilu ove godine „uhvaćen na djelu“ – u trenutku kada je primao mito u iznosu od 10.000 KM, ovdašnjoj javnosti već je poznat.

No brojni detalji koji su prethodili ovoj policijskoj akciji, a koji su tokom četverogodišnjeg ucjenjivanja i raznih vrsta pritisaka nekada uspješnju tuzlansku kompaniju Tuzla-kvarc gotovo doveli do propasti, javnosti su ostali potpuno nepoznati.

Tragom prikupljenih i dokumentovanih činjenica o torturi koju je ova kompanija proživjela prethodnih godina i koju proživljava i danas, uprkos dokazanoj korupciji, Centar za odgovornu demokratiju - COD Luna uputio je prije dva dana urgentno pismo nadležnim bh. organima, u kojem se traži „hitno zaustavljanje odmazde nad privrednim društvom Tuzla-kvarc, koje je prijavilo korupciju u postupku dodjele koncesija u Tuzlanskom kantonu“.

Jer nakon prijavljene i neupitno dokazane korupcije, umjesto pozitivnog rješenja i potpisivanja novog koncesionog ugovora, ova kompanija dobila je - tužbu!!!

Portal Depo donosi šokantnu priču Zlatana Velagića, pomoćnika direktora kompanije Tuzla-kvarc, svjedoka i žrtve četverogodišnjih pritisaka i ucjena od strane visokopozicioniranog uposlenika Vlade TK, kao i fragmente iz video materijala COD Luna - Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače, koji predstavljaju dio dokumentacije o ovom slučaju.

PAKAO POČINJE 2010. GODINE: Firma Tuzla-kvarc d.o.o. bavi se proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska od 1960. godine, na ukupno tri ležišta u Tuzli.  Privatizirana je 2000. godine od strane uposlenika preduzeća, a trenutno zapošljava oko 50-tak radnika. Sve do 2010. godine, kada je istekao stari koncesioni ugovor, ova firma uspješno je poslovala.

No, tada počinje pakao... Prvi problemi dolaze sa dodjelom koncesija u Tuzlanskom kantonu, kada uobičajena zakonska procedura u slučaju Tuzla kvarc-a kreće u drugačijem smjeru nego kod drugih firmi iz ove djelatnosti.

- Nama je nametnut potpuno drugi postupak, kao da firma počinje iz početka i kao da se nikada ranije nije bavila ovim poslom. To je podrazumijevalo prikupljanje komletne nove dokumentacije o opravdanosti eksploatacije kvarcnog pijeska na području Tuzle, iako je sva ta dokumentacija od ranije postojala u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK... Sve smo to uradili, međutim pojavio se problem iz prethodnog perioda o neizmirenim obavezama, o čemu smo, u skladu sa zakonom, napravili protokol sa Ministarstvom, pojašnjava Zlatan Velagić na početku svoje priče.

Potpisivanjem protokola zadovoljeni su svi uvjeti za dodjelu koncesije, što je i samo Ministarstvo službeno potvrdilo početkom 2012. godine, a firma Tuzla kvarc je nesmetano nastavila sa radom i izmirivanjem ranijih obaveza.

Međutim, tada počinju pozivi u kancelariju Bahira Imamovića, pomoćnika tadašnjeg ministra, ali i van nje, koji prvo traži da mu se stipendira sin student, a potom da mu se prepiše udio u firmi... Zlatan Velagić u priloženoj video izjavi iznosi neugodne detalje ovih susreta...

JAVNI PRITISAK I MEDIJSKO ETIKETIRANJE: Slijede policijske i poreske inspekcije, dolazi i do blokade računa, zatim do oduzimanja mašina, a nižu se i druge vrste javnog pritiska, između ostalih i medijsko etiketiranje firme Tuzla-kvarc kao izvora finansiranja određenih vehabijskih skupina u BiH i terorističkih grupa.
- Nisam mogao da vjerujem kada sam to čuo...Pa u tom trenutku Tuzla-kvarc nije bila u stanju da finansira ni samu sebe, firma je bila u jako teškom stanju i borila se za opstanak, a kamoli da izdvaja novac za tamo neke gluposti, kategorično navodi Velagić i dodaje da cijelu tu situaciju koristi Bahir Imamović i zaustavlja proceduru oko dodjele koncesije.
Među uposlenike se uvlače panika i strah od budućnosti u firmi koja je od prosperitetne i uspješne kompanije upala u neizvjesnu i tešku borbu za opstanak na tržištu. No, ona u toj borbi ipak uspijeva i tokom 2013. godine dolazi do deblokade računa i izmirivanja velikog dijela obaveza, čime Tuzla-kvarc ponovo stiče pravo na dodjelu koncesije.
- Mi nikad nismo bježali od svojih obaveza i zato smo resorno ministarstvo redovno obavještavali o svim količinama eksploatisanog pijeska, sa željom i namjerom da se izvrši obračun i fakturisanje svih naših obaveza za taj period, naglašava Velagić.
Međutim, umjesto novog koncesionog ugovora, od strane Vlade TK odjednom je zavladala šutnja, a komunikacija je dodatno otežana u februaru 2014., nakon socijalnih nemira i smjene tadašnjih ministara. A onda, prema Velagićevim tvrdnjama, na scenu ponovo stupa Bahir Imamović...
U video izjavi koja slijedi, Velagić do detalja pojašnjava kako je postao žrtva ucjene, šta je sve i koliko novca od njega tražio ovaj visokopozicionirani uposlenik Vlade TK, te kako je snimio kompromitujući razgovor nakon kojeg se u cijeli slučaj uključila SIPA. Uslijedila je policijska namještaljka pri primopredaji označenih novčanica, nakon koje je pomoćnik ministra "pao" zbog korupcije i uzimanja mita... Poslušajte detalje, a dio koji se odnosi na samu akciju u kojoj je dokazana korupcija počinje oko 17:30 minuta videa!

Ali, priči ni tu nije kraj... Umjesto tačke na višegodišnju torturu, dobijanja koncesije i povratka normalnom poslovanju, za Tuzla-kvarc stigao je novi šok - tužba za tešku krađu!
Vrata svih nadležnih organa, od Vlade TK, premijera, tužilaštva, ostala su zatvorena. Pod pritiskom sindikata nastavljen je proces dodjele koncesionog ugovora, koji je Vlada TK čak i donijela 16. juna ove godine, da bi samo dva dana kasnije kantonalno tužilaštvo potvrdilo optužnicu protiv Tuzla-kvarca za tešku krađu.
- Zar nakon svega, optužba za tešku krađu?! Zar je moguće u ovakvoj državi, u ovakvom sistemu, nešto ukrasti i na to platiti PDV, sve poreze, doprinose, i sve to uredno prijaviti?!, još uvijek ne vjerujući pita se Velagić.
Podizanjem optužnice ugovor o dodjeli koncesije stavlja se van snage, sve do okončanja sudskog procesa koji može trajati i do nekoliko godina - sa krajnje neizvjesnim ishodom.
- Ali ne trebaju radnici Tuzla-kvarca biti taoci odnosa Tužilaštva TK prema ovoj kompaniji... Međutim, ja se nemam kome obratiti, niko me ne čuje... U svim institucijama vrata su zatvorena, a firma je i dalje u nekom stanju mirovanja... Ne znam šta dalje?!, ogorčeno i nemoćno kaže na kraju svoje priče Zlatan Velagić.
EPILOG: Bahir Imamović, nakon hapšenja zbog korupcije i iznude mita, proveo je mjesec dana u istražnom pritvoru, nakon čega je pušten. U međuvremenu je suspendovan sa mjesta zamjenika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, ali očevici kažu da povremeno i rado navrati u svoju staru kancelariju. Istraga protiv njega je u toku, ali još uvijek je neizvjesno da li će ona rezultirati optužnicom.
Tuzla-kvarc se poslije svega nalazi na rubu izdržljivosti, ali će svoju borbu za pravdu i za skidanje ljage sa svog imena nastaviti na sudu.
Nakon prikupljene relevantne dokumentacije u čitav slučaj uključio se i COD Luna - Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače, smatrajući da sve ove činjenice ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se protiv kompanije Tuzla-kvarc provodi odmazda zbog prijave korupcije, te pozvao sve relevantne nadležne organe u BiH, ali i međunarodne organizacije, da se uključe u njeno zaustavljanje. Oni su na potezu!

(depo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije