BiH

Kako su strani mediji izvještavali o proslavi Dana RS u Banjaluci

Kako su strani mediji izvještavali o proslavi Dana RS u Banjaluci
Kako su strani mediji izvještavali o proslavi Dana RS u Banjaluci

BANJALUKA - Zapadne agencije izvjestile su u ponedjeljak o obilježavanju Dana Republike Srpske uz ocjenu da lideri Srba u BiH proslavili svoj "kontroverzni praznik" prkoseći Ustavnom sudu BiH, drugim etničkim grupama i međunarodnoj zajednici.

Rojters navodi da se insistiranje RS na prazniku u širokim krugovima smatra djelom pokušaja predsjednika RS Milorada Dodika da testira granice svoje slobode manevrisanja "protiv poslijeratnih krhkih centralnih vlasti u BiH".

Dodik je, podsjeća britanska agencija, rekao da RS neće ostati unutar BiH ukoliko joj se ne odobre veća ovlašćenja.

"Srbi u BiH obilježili su nacionalni praznik svoje autonomne republike po ledenoj hladnoći prkoseći zabrani Ustavnog suda i podstičući etničke tenzije koje su dovele do rata u BiH između 1992. i 1995. godine", navodi Rojters.

Podsjetivši da se ove godine Danom RS obilježava 25 godina od stvaranja RS 9. januara 1992. godine, AFP navodi da taj datum ima veliki emotivni odjek u BiH i da podstiče sjećanja na "nacionalistički zanos, traume i krvoproliće".

Francuska agencija prenosi da je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izrazio zabrinutost zbog toga što je svečanostima povodom Dana RS prisustvovao predsjednik Srbije "naklonjen Moskvi" Tomislav Nikolić.

"Međutim, srpski premijer Aleksandar Vučić, držao se dalje od proslava", primjećuje AFP.

"Vučić, koji vodi pregovoru o pristupanju Srbije EU, pozvao je Dodika u pismu da ponosno zaštiti RS kao i mir i stabilnost u cijeloj BiH", navodi ta agencija.

Obilježavanje Dana RS izaziva duboku patnju kod preživjelih u maskaru u Srebrenici 1995. godine, naveo je AFP, koji Dan RS naziva "praznikom koji izaziva duboke podjele".

AP navodi da su "Srbi u BiH proslavili svoj kontroverzni praznik prkoseći drugim etničkim grupama u zemlji, Ustavnom sudu i međunarodnoj zajednici" i podsjeća da su EU i američke diplomate u BiH više puta osudile proslavu Dana RS.

Rojters i AP prenose i da je Treći pešadijski puk Oružanih snaga (OS) BiH, koji baštini tradiciju Vojske RS, prisustvovao proslavi Dana RS, po naređenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Rojters naglašava da su pripadnici Oružanih snaga BiH pozdravili Ivanića uoči parade, a da je Izetbegović kritikovao taj potez i zatražio sprovođenje istrage.

"Odvojene poslijeratne vojske tri etničke grupe BiH udružile su se u zajedničku vojsku 2005. godine što je smatrano najuspešnijom poslijeratnom reformom te zemlje. Događaji od ponedjeljka su prvi put da je jedinstvo vojske i zajednička komanda, koja zahtjeva jednoglasne odluke članova Predsjedništva BiH, osporena", navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije