BiH

Karać: Muslimanska paravojska započela rat

Karać: Muslimanska paravojska započela rat
Karać: Muslimanska paravojska započela rat

BEOGRAD - Dragan Karać, svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, izjavio je danas da su rat u bosanskoj Krajini 1992. izazvale muslimanske paravojne grupe napadima na tadašnju JNA.

Karać, koji je u to vrijeme bio oficir JNA, a kasnije i oficir u Vojsci Republike Srpske /VRS/, potvrdio je da je njegova brigada učestovala u akcijama razoružavanja muslimanskih sela u opštinama Prijedor, Sanski Most i Ključ, nakon što su u njima bili ubijeni vojnici JNA i pripadnici policije.

Reagujući na tvrdnju tužioca da su vojnici iz njegove brigade počinili zločin nad civilima u selu Hrustovu, Karać je odgovorio da to nije znao i da "ne isključuje da se to nije dogodilo".

Kao svjedok odbrane danas je pred sudom svoj iskaz iznio i vojni snimatelj Milorad Zorić, koji je naglasio da je general Mladić stalno govorio da se mora zaštititi civilno stanovništvo.

"Bio je posebno osjetljiv na stare i djecu", rekao je Zorić.

On tvrdi da generala Mladića nikada nije snimio kako prijeti oficirima Unprofora, što je ranije posvjedočio bivši komandant Unprofora, britanski general Rupert Smit.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije