BiH

Karadžić: Optužnicu odbaciti u cjelini

Karadžić: Optužnicu  odbaciti u cjelini
Karadžić: Optužnicu odbaciti u cjelini

HAG - Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik RS, danas je u završnoj riječi na suđenju u Haškom tribunalu rekao da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje je optužen, kao i da se u Hagu sudi srpskom narodu.

On je izjavio da "Tužilaštvo Haškog tribunala duboko vrijeđa Srbe izmišljanjem optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu". Ocijenio je da Tužilaštvo u Hagu optužuje svakog Srbina, a ni približno nije ukazalo ko je osnovao udruženi zločinački poduhvat.

"Ako je ovo sud, onda će ova optužnica biti odbačena u cjelini", rekao je Karadžić.

Kako je dodao, tvrdnje da srpska vlast nije ništa činila da spriječi zločine nisu tačne.

"Šta bi dalo tužilaštvo da je našlo makar jednu moju dvostruku naredbu - da sam javno tražio mir, a tajno naređivao napade, kao što je to slučaj sa spisima muslimanske strane", zapitao je Karadžić.

Zločine činili pojedinci

 Dodao je da su sukobi na zapadu BiH u Prijedoru počeli nakon napada muslimanskih snaga.

"Sve do pred kraj maja nije bilo sukoba. Srbi su ponudili Muslimanima da naprave svoje opštine i svoje policijske stanice, što je tužilaštvo protumačilo kao neku vrstu protjerivanja i otpuštanja. Ali, tadašnji muslimanski vojni lider Sefer Halilović insistirao je da se ne pregovara sa Srbima, već da se krene s napadima", rekao je Karadžić.

On je naveo da je bilo zločina koje su činili pojedinci, pripadnici izbjegličke populacije kojima su domovi spaljeni, ili kriminalci, ali da oni nisu imali nikakve veze s institucijama RS.

"Zašto tužilaštvo nije nijednom navelo da sam molio (Aliju) Izetbegovića da opozove objavu rata i da RS nije uzvratila na isti način, niti je uvela ratno stanje", upitao je Karadžić.

Kao jedan od mnogobrojnih primjera zloupotrebe Karadžić je naveo tvrdnju tužilaštva da je svojevremeno rekao da "Muslimani nisu ljudi".

"Radi se o terminu 'people' na engleskom jeziku, koji u kontekstu izjave označava - narod. Znači, rekao sam da Muslimani nisu 'poseban narod' jer Srbi smatraju da su oni po nacionalnom porijeklu Srbi muslimanske vjeroispovijesti i u tome je velika razlika u odnosu na zaključak optužnice", rekao je optuženi.

Obmanjuju sud

 Karadžić je izjavio da i on i tužilaštvo znaju istinu, ali da tužilaštvo pokušava da obmane sud. Još je rekao da tužilaštvo u Hagu kao dokaze protiv njega podastire "aluzije, ćakulanja, kao i svjedočenja svojih zaposlenih".

"Tužilaštvo je mene okarakterisalo kao lopova i mafijaša. Ja se neću koristiti takvim jezikom, a siguran sam da je tužilac Alan Tiger to uradio teška srca, zato što nema niti jedan dokaz", naveo je Karadžić.

Srbi su, rekao je on, nastojali da zaštite samo ono što su već imali i nisu imali namjeru da nameću svoju volju nekom drugom.

"Tužilaštvu, kako se kaže u našem narodu, svaka batinu vuče. Iskrivljuju rečenice, a moja odbrana nije da nekoga optužujem, već hoću da utvrdim šta se desilo. Desio se građanski rat. Tražim da Vijeće sve provjeri što kaže tužilaštvo", kazao je Karadžić, dodajući da nema nijednog navoda tužilaštva koje ne treba provjeravati je li tačno navedeno.

On je izjavio da je tokom rata izdavao naredbe kojima je tražio poštivanje Ženevske konvencije i zaštitu stanovništva, dodajući da te činjenice tužilaštvo zanemaruje.

"Nisam donosio naredbe pod pritiscima. Tražio sam da se izbjegavaju žrtve i šteta, te da se čuvaju civili", naveo je Karadžić.

Patnje tokom rata

On je istakao da će iza njega ostati dobra djela i napori da se izbjegne rat i patnje tokom rata. Nekadašnji predsjednik RS ocijenio je da je mnogo pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno na velike kazne, a istovremeno oslobođeni su neposredni zločinci nad Srbima.

"Cijenio sam upozorenja Sudskog vijeća da ne branim srpski narod, nego da se branim sam, jer srpski narod nije optužen. Ali, srpski narod jeste optužen. Nisam imao ličnih razloga da se bavim politikom, imao sam lijepu karijeru i dobro razvijenu socijalnu mrežu, uključujući i veliki broj Muslimana i Hrvata koji su mi bili i ostali prijatelji", rekao je Karadžić.

S njegovim obrazovanjem, kako je dodao, mogao je raditi bilo gdje na svijetu, a nije se kandidovao ni za jednu funkciju.

"Ako sam ja lud, je li ludo milion i po Srba koji su davali sinove u rovove da brane domove", upitao je Karadžić.

On je navodeći originalne citate iz svojih prijeratnih i ratnih nastupa demantovao tvrdnje tužilaštva o navodnim ratnohuškačkim naredbama.

Prekretnica u procesu

 Piter Robinson, Karadžićev pravni savjetnik, rekao je da ovo saslušanje označava prekretnicu u tom procesu.

"To je njegova posljednja šansa da dokaže svoje tvrdnje sudijama i javnosti", rekao je Robinson.

Karadžić ima ukupno 10 sati na raspolaganju da još danas, zajedno sa jučerašnjim vremenom, iznese završnu riječ na suđenju u kojem je optužen u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Haško tužilaštvo završnu riječ dalo je 29. septembra i zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

"Nema argumenata za osuđujuću presudu"

Vitomir Popović, dekan banjalučkog Pravnog fakulteta, rekao je da ne vidi nijedan argument na osnovu kojeg bi Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS, bio osuđen pred Sudom u Hagu, a kamoli da to bude doživotna robija.

Popović, koji ovo suđenje smatra političkim, siguran je da je Karadžić, ako bi se sudilo po zakonu, međunarodnim konvencijama i standardima, jedan od ljudi koji je poštovao Ženevsku konvenciju i njene protokole iz tog perioda i da nije počinio ništa što bi mu se moglo staviti na teret.

Mile Dmičić, profesor banjalučkog Pravnog fakulteta, rekao je da je RS dejtonska državotvorna jedinica BiH kao države.

"Suđenje Karadžiću u ovom slučaju je suđenje pojedincu", pojasnio je Dmičić. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije