BiH

Karadžić: Srbi djelovali u samoodbrani

Karadžić: Srbi djelovali u samoodbrani
Foto: Tanjug/AP | Karadžić: Srbi djelovali u samoodbrani

HAG - Pojedine činjenice su pogrešno predstavljene, prava su zapostavljena, činjenice izvrnute, a motivi skriveni, rekao je danas Radovan Karadžić na žalbenoj sjednici pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu, na kojoj je njegova odbrana zatražila da se poništi presuda i da se naloži novo suđenje.

Karadžić je, kako prenosi AP, govorio o tome da su Srbi djelovali u samoodbrani u Bosni i Hercegovini, a sudije je optužio da su ignorisali izjave svjedoka odbrane.

"Postoji toliko dokaza da naša strategija nije bila ofanzivna. Naša strategija je bila defanzivna u čitavoj Bosni. Teritorije nisu preuzete silom", rekao je Karadžić.

Karadžić je rekao da nakon proučavanja svih dokaza i argumenata tužilaštva vjeruje da presuda "nije bezbjedna" i da se nada da će je sud odbaciti.

Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom vijeću, odbrana je zatražila da bude poništena prvostepena presuda haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje.

Karadžić je uložio je u decembru 2016. godine žalbu haškom sudu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspjeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako očekuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti iznijeti stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

Poslije ovog žalbenog pretresa uslijediće, kako je rekao, samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo da bude do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije