Karadžić traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima

Srna - 10.08.2012 20:33
Karadžić traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima

HAG - Bivši predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić uputio je pismo ambasadoru BiH u Holandiji u kojem mu zahvaljuje za saradnju sa njegovim timom odbrane u Hagu i zatraži da mu bude obezbijeđen razgovor sa nekadašnjim zvaničnicima ratnih muslimanskih vlasti.

Karadžić je zatražio da njegov  pravni savjetnik  Piter Robinson razgovara sa ratnim  članom  muslimanskog predsjedništva BiH  Ejupom Ganićem,  Hasanom Čengićem, koji je tokom rata  bio zadužen za prikupljanje novca za nabavu oružja za potrebe Armije BiH, te Edinom Garaplijom, bivšim  operativcem  bošnjačke tajne službe AID.

On je izrazio uvjerenje da   svaki od ove trojice  možda ima informaciju koja može biti korisna za njegovu odbranu u vezi sa naporima tadašnjih muslimanskih vlasti  da okrive Srbe za zločine počinjene snajperskim napadima i granatiranjem Sarajeva.Ratne muslimanske vlasti time  su žrtvovali   sopstvene građane da bi dobili međunarodnu intervenciju za svoju stranu u ratu.

„Osim toga, vjerujem da možda imaju informaciju u vezi sa švercom naoružanja u BiH i njegovu krajnju desetinaciju -  enklavu Srebrenica. S obzirom na činjenicu da su navedeni bili nekadašnji zaposleni u vladi tadašnje BiH, cijenio bih ukoliko bi stupili u kontakt s njima i obezbjedili razgovor kada god njima odgovara“, navodi se u Karadžićevom pismu ambasadoru.

Bivši predsjednik je, takođe, uputio molbu Vladi Japana za upućenje poziva nekadašnjem specijalnom predstavniku  UN za Jugoslaviju Jasušiju Akašiju za razgovor sa njegovim pravnim savjetnikom.

Karadžić je zatražio da bude  uvršten kao dokaz transkript razgovora sudskog vijeća i bivšeg ministra informisanja Republike Srpske  Velibira Ostojića 6. juna 2006. i transkript njegovog svjedočenja  na suđenju Momčilu  Krajišniku 3. i 4. jula 2006. godine.

Ostojić je umro 24. jula 2009. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Kormak izrazila saučešće građanima Zvornika

  28.04.2015 12:19 - Srna

  SARAJEVO - Američki ambasador u BiH Morin Kormak izrazila je saučešće građanima Zvornika povodom terorističkog napada na policijsku stanicu, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

 • Bosić - Kormak: Velika odgovornost na bošnjačkim političarima

  28.04.2015 12:17 - Srna

  SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je danas u Sarajevu da je nakon groznog terorističkog akta, koji se desio u Zvorniku, velika odgovornost na političarima iz reda bošnjačkog naroda.

 • Predsjedništvo: Prijetnja bezbjednosti i međunarodnom položaju BiH

  28.04.2015 12:13 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedništvo BiH najoštrije je danas osudilo teroristički napad na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, ocijenivši da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po bezbjednost, ustavni poredak i međunarodni položaj BiH i njenih građana.

 • Crnadak: Odlučno u borbu protiv terorizma

  28.04.2015 11:41 - Srna

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da ovo ministarstvo najoštrije osuđuje teroristički napad u Zvorniku u kome je jedan policajac ubijen, a dva su ranjena, i izrazio nadu da će institucije u Republici Srpskoj i BiH pokazati snagu, odlučnost i kapacitet da se terorizam pobijedi.

 • Znalo se da će se nešto desiti, ali ne gdje i kada

  28.04.2015 11:35 - Srna

  SARAJEVO - Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić potvrdio je da, osim informacija da će na jedan od objekata u BiH biti izvršen napad, te da to može biti i policijska stanica, bezbjednosne strukture nisu znale gdje i kada će se to desiti.

 • Zubac i Vilić prisustvuju sjednici

  28.04.2015 11:19 - Srna

  SARAJEVO - Hitnoj sjednici Savjeta ministara BiH povodom terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku prisustvuju direktori Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

 • Džaferović: Napad na policijsku stanicu je napad na državu

  28.04.2015 10:57 - Fena

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije osuđuje teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku i zahtijeva od agencija za sporovođenje zakona da se što prije utvrde motiv kao i sve druge okolnosti ovog napada.

 • Premijer FBiH Fadil Novalić oštro osudio napad u Zvorniku

  28.04.2015 10:45 - Fena

  SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro osuđuje jučerašnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, pri čemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena.

 • Čović: Ne zanemariti opasnosti koje su vrlo blizu nas

  28.04.2015 10:35 - Srna

  SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je teroristički napad u Zvorniku, kada je ubijen jedan policajaca, a ranjena dva, pokazao koliko su svi izloženi opasnosti i da se one ne smiju zanemariti.

 • Fizički napao suprugu i prijetio joj ubistvom

  28.04.2015 10:28 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Pripadnici Policijske stanice Pale uhapsili su muškarca čiji su inicijali M.Š. jer je u porodičnoj kući fizički napao suprugu čiji su inicijali R.Š. i prijetio joj da će je ubiti.

 • Tužilaštvo BiH formiralo istražni tim

  28.04.2015 09:37 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH formiralo je istražni tim koji će prikupljati dokaze i vršiti istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 • Terorizam u BiH u akutnoj fazi

  28.04.2015 09:27 - Srna

  SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da akt terorizma u Zvorniku, nažalost, pokazuje da terorizam kao savremena bolest čovječanstva u BiH ulazi u akutnu fazu.

 • Susret Crnatka i Dačića u Sarajevu

  28.04.2015 09:18 - Fena

  SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastaće se u Sarajevu s predsjedavajućim Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), prvim potpredsjednikom Vlade, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

 • Incko: OBA u petak upozorila na mogući napad

  28.04.2015 09:02 - Agencije

  SARAJEVO - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

 • Savjet ministara BiH zasjeda povodom napada u Zvorniku

  28.04.2015 08:26 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je hitnu vanrednu sjednicu Savjeta ministara povodom brutalnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.