Karadžić traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima

Srna - 10.08.2012 20:33
Karadžić traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima

HAG - Bivši predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić uputio je pismo ambasadoru BiH u Holandiji u kojem mu zahvaljuje za saradnju sa njegovim timom odbrane u Hagu i zatraži da mu bude obezbijeđen razgovor sa nekadašnjim zvaničnicima ratnih muslimanskih vlasti.

Karadžić je zatražio da njegov  pravni savjetnik  Piter Robinson razgovara sa ratnim  članom  muslimanskog predsjedništva BiH  Ejupom Ganićem,  Hasanom Čengićem, koji je tokom rata  bio zadužen za prikupljanje novca za nabavu oružja za potrebe Armije BiH, te Edinom Garaplijom, bivšim  operativcem  bošnjačke tajne službe AID.

On je izrazio uvjerenje da   svaki od ove trojice  možda ima informaciju koja može biti korisna za njegovu odbranu u vezi sa naporima tadašnjih muslimanskih vlasti  da okrive Srbe za zločine počinjene snajperskim napadima i granatiranjem Sarajeva.Ratne muslimanske vlasti time  su žrtvovali   sopstvene građane da bi dobili međunarodnu intervenciju za svoju stranu u ratu.

„Osim toga, vjerujem da možda imaju informaciju u vezi sa švercom naoružanja u BiH i njegovu krajnju desetinaciju -  enklavu Srebrenica. S obzirom na činjenicu da su navedeni bili nekadašnji zaposleni u vladi tadašnje BiH, cijenio bih ukoliko bi stupili u kontakt s njima i obezbjedili razgovor kada god njima odgovara“, navodi se u Karadžićevom pismu ambasadoru.

Bivši predsjednik je, takođe, uputio molbu Vladi Japana za upućenje poziva nekadašnjem specijalnom predstavniku  UN za Jugoslaviju Jasušiju Akašiju za razgovor sa njegovim pravnim savjetnikom.

Karadžić je zatražio da bude  uvršten kao dokaz transkript razgovora sudskog vijeća i bivšeg ministra informisanja Republike Srpske  Velibira Ostojića 6. juna 2006. i transkript njegovog svjedočenja  na suđenju Momčilu  Krajišniku 3. i 4. jula 2006. godine.

Ostojić je umro 24. jula 2009. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Kandidati za Savjet ministara BiH dobili preporuku Komisije

  31.03.2015 14:29 - M.L.D.

  SARAJEVO - Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku za kandidate koji će ući u sastav Vijeća ministara BiH.

 • Dileme kada je riječ o ulasku u NATO

  31.03.2015 14:01 - Srna

  BEOGRAD - Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Lovrinović izjavio je da u BiH, za razliku od Srbije, koja ima jasan stav da nije spremna da ulazi u NATO, ima dileme kada je riječ o tom pitanju.

 • Neizvjestan početak sjednice Predstavničkog doma

  31.03.2015 13:56 - Srna

  SARAJEVO - Još je neizvjesno kada će početi sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o imenovanju nove federalne Vlade.

 • Prodanović i Vukovljak napustili sjednicu Komisije

  31.03.2015 13:52 - M. Lingo-Demirović, Foto Klix

  SARAJEVO - Nakon što je ponovo počela sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, Lazar Prodanović, član Komisije iz Kluba SNSD-a, i Jovan Vukovljak iz DNS-a napustili su sjednicu.

  Foto
 • Majkić: BiH ne ispunjava nijedan od uslova za članstvo u NATO

  31.03.2015 12:59 - Srna

  BEOGRAD - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Beogradu da BiH u ovom trenutku ne ispunjava nijedan od uslova za članstvo u NATO savezu.

 • Prekinuta sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara

  31.03.2015 12:33 - M. Lingo-Demirović

  SARAJEVO - Sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja je počela sa zakašnjenjem od dva sata, prekinuta je nakon polusatne rasprave.

 • Jerković zatražio pomoć za povratnike

  31.03.2015 12:27 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković predložio je tokom službene posjete Vukovarsko-sremskoj županiji da svaka županija u Hrvatskoj obnovi po jedan krov na kućama za povratnike u Republici Srpskoj.

 • Šantić izabran za predsjednika CIK BiH

  31.03.2015 12:26 - Fena

  SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas je na 26. sjednici provela proceduru izbora predsjednika CIK BiH, za kojeg je izabran dr Ahmet Šantić.

 • Košarac: Bićemo snažna opozicija nelegalnom Savjetu ministara

  31.03.2015 12:20 - Srna

  SARAJEVO- Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je Srni da će SNSD biti snažna i beskompromisna opozicija nelegalnom Savjetu ministara BiH, koji bi trebalo da bude izabran danas.

 • Gavranović: Radojičić i dalje član Gradskog odbora

  31.03.2015 12:09 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Slobodan Gavranović izjavio je da je Igor Radojičić i dalje član ovog odbora.

 • Završena provjera za Sašu Dalipagića

  31.03.2015 11:56 - Srna

  SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH izvršila je provjeru i izdala potvrdu da Saša Dalipagić, kandidat HDZ BiH za zamjenika ministra za saobraćaj i komunikacije BiH, ispunjava uslove za vršenje te funkcije.

 • Završena provjera kandidata za Savjet ministara BiH

  31.03.2015 11:27 - N.N.

  ISTOČNO SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH okončala je provjere istinitosti navoda koje su na obrascima izjava Centralne izborne komisije BiH naveli kandidati za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara BiH.

  Foto
 • Usvojen budžet distrikta u iznosu od 229.289.665 KM

  31.03.2015 09:51 - Srna

  BRČKO - Skupština distrikta Brčko usvojila je budžet za ovu godinu u iznosu od 229.289.665 KM.

 • Danas potvrđivanje novog Savjeta ministara BiH

  31.03.2015 08:50 - Fena

  SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za podne sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 • Smijenjena Selma Užičanin, postupak protiv Obrenovića!

  31.03.2015 08:00 - Almedin Šišić

  SARAJEVO - Nakon niza skandala i afera koje su posljednjih mjeseci potresale Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), ministar Zlatko Lagumdžija, uoči samog odlaska sa funkcije, počeo je da uvodi red u sjedište diplomatije u Sarajevu te su ceh prvi platila dva rukovodeća državna službenika iz Sektora općih poslova!

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.