BiH

Karadžić traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima

Karadžić  traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima
Karadžić traži razgovor sa bivšim muslimanskim ratnim liderima

HAG - Bivši predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić uputio je pismo ambasadoru BiH u Holandiji u kojem mu zahvaljuje za saradnju sa njegovim timom odbrane u Hagu i zatraži da mu bude obezbijeđen razgovor sa nekadašnjim zvaničnicima ratnih muslimanskih vlasti.

Karadžić je zatražio da njegov  pravni savjetnik  Piter Robinson razgovara sa ratnim  članom  muslimanskog predsjedništva BiH  Ejupom Ganićem,  Hasanom Čengićem, koji je tokom rata  bio zadužen za prikupljanje novca za nabavu oružja za potrebe Armije BiH, te Edinom Garaplijom, bivšim  operativcem  bošnjačke tajne službe AID.

On je izrazio uvjerenje da   svaki od ove trojice  možda ima informaciju koja može biti korisna za njegovu odbranu u vezi sa naporima tadašnjih muslimanskih vlasti  da okrive Srbe za zločine počinjene snajperskim napadima i granatiranjem Sarajeva.Ratne muslimanske vlasti time  su žrtvovali   sopstvene građane da bi dobili međunarodnu intervenciju za svoju stranu u ratu.

„Osim toga, vjerujem da možda imaju informaciju u vezi sa švercom naoružanja u BiH i njegovu krajnju desetinaciju -  enklavu Srebrenica. S obzirom na činjenicu da su navedeni bili nekadašnji zaposleni u vladi tadašnje BiH, cijenio bih ukoliko bi stupili u kontakt s njima i obezbjedili razgovor kada god njima odgovara“, navodi se u Karadžićevom pismu ambasadoru.

Bivši predsjednik je, takođe, uputio molbu Vladi Japana za upućenje poziva nekadašnjem specijalnom predstavniku  UN za Jugoslaviju Jasušiju Akašiju za razgovor sa njegovim pravnim savjetnikom.

Karadžić je zatražio da bude  uvršten kao dokaz transkript razgovora sudskog vijeća i bivšeg ministra informisanja Republike Srpske  Velibira Ostojića 6. juna 2006. i transkript njegovog svjedočenja  na suđenju Momčilu  Krajišniku 3. i 4. jula 2006. godine.

Ostojić je umro 24. jula 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije