BiH

Karajbić: Predložene izmjene Zakona o pomilovanju štite kriminalce

Karajbić: Predložene izmjene Zakona o pomilovanju štite kriminalce
Karajbić: Predložene izmjene Zakona o pomilovanju štite kriminalce

SARAJEVO - Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić je rekao medijima u pauzi današnje sjednice da su predložene izmjene Zakona o pomilovanju vrlo loše jer štite kriminalce, dok pošteni građani koji su oštećeni neće moći da zaštite svoje pravne interese

Istakao je da je nedopustivo da se uvodi mogućnost da povratnici u kriminal budu pomilovani više puta, kao što je nedopustiv i princip da pravosnažno osuđeni mogu biti pomilovani a da nisu priveli ni dan u zatvoru.

Karajbić je rekao da je najgore što će, ukoliko izmjene zakona budu usvojene, "biti pomilovane osobe bliske vladajućim političkim krugovima".

Poslanik SDP-a Damir Mašić kazao je da je predložio amandman kojim bi osuđeni za još četiri krivična djela bili izuzeti od mogućnosti pomilovanja, a to su osuđeni za pedofiliju, silovanje, terorizam i promet drogama.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je jednoglasno usvojio Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, koji treba da omogući transparentno i usaglašeno razvojno planiranje i upravljanje razvojem u FBiH, kantonima i jedinicama lokalne samouprave, a u interesu je građana Federacije.

Ovim zakonom se uređuju ciljevi i načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, vrste strateških dokumenata, vrste dokumenata neophodnih u postupku primjene strateških dokumenata, kao i tijela odgovorna za razvojno planiranje i upravljanje razvojem.

Takođe se uređuju proces razvojnog planiranja i upravljanja razvojem u Federaciji, programiranje, monitoring, evaluacija i izvještavanje o implementaciji strateških dokumenata, finansiranje provedbe strateških dokumenata i nadzor nad primjenom ovog zakona.

Na sjednici je usvojen i Nacrt zakona o policijskim službenicima FBiH a riječ je o sistemskom zakonu kojim su regulisana sva pitanja iz radno-pravnog statusa policijskih službenika, koja dosad nisu bila uređena ili su bila neprecizna.

Nacrt zakona temelji se na načelu da policijski službenici mogu biti raspoređeni samo u Federalnoj upravi policije, unutar koje se organizuju poslovi borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala, droge i drugih opojnih sredstava i zaštite ličnosti i objekta.

Po odredbama ovoga zakona policijski službenici imaju 13 ovlaštenja, a novina je obaveza za policijske službenike da se podvrgnu periodičnom zdravstvenom pregledu koji organizuje FUP čime se osigurava da policijski službenik bude raspoređen na radno mjesto koje odgovara njegovom zdravstvenom stanju.

Takođe, dato je ovlaštenje direktoru Federalne uprave policije za upućivanje policijskog službenika na ocjenu radne sposobnosti radi rješavanja njegovog radno-pravnog statusa.

Radi usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima, poslanici su usvojili Zakon o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta i Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, koje je već usvojio Dom naroda FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je  na sjednici prihvatio Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji.

Zakonodavni okvir u Federaciji BiH, a ni na nivou BiH, nije pratio razvoj poljoprivredne organske proizvodnje, a ni stanje na tržištu u pogledu ponude i potražnje za organskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i hranom.

"Iz tog razloga zakon i podzakonski akti su neophodni kako bi bio uspostavljen red na tržištu, odnosno onemogućeno neadekvatno korištenje naziva bio, eko i organski proizvod i stvoreni uslovi za porast potražnje za ovim proizvodima. Oni trebaju biti u saglasnosti sa EU direktivama iz ove oblasti", kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Donošenjem zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji utvrđuje se nadležni organ i pravila i postupci za subjekte koji su uključeni u sistem organske proizvodnje, čime se uspostavlja odgovarajući nivo pravne zaštite svih subjekata uključenih u sistem organske proizvodnje, a prije svega proizvođača i potrošača ove vrste proizvoda.

U tom pogledu poslanik Jozo Bagarić sugerisao je da se treba temeljno urediti inspekijski nadzor u ovoj oblasti.

Da bi se uspostavio jedinstveni sistem poljoprivredne organske proizvodnje članica Odbora za poljoprivredu Alma Kratina je kazala da je potrebno uvesti reda u okviru poljoprivredne organske proizvodnje zbog svega što se dešava na terenu.

Nacrt zakona, kojeg je prihvatio i Dom naroda Parlamenta FBiH, upućen je u javnu raspravu do 2. decembra.

Takođe, usvojeni su Nacrt zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o davanju saglasnosti Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Drin, Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za realizaciju Projekta Koridor Vc (u iznosu od 24.000.000 evra) i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za realizaciju Projekta Koridor Vc (u iznosu od 48.000.000 dolara).

S ovim je Predstavnički dom okončao prvi dio dvodnevnog zasjedanja, na kojem je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić najavio da će sutra najvjerovatnije biti održana i vanredna sjednica ovog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije