BiH

Karamatić: Ako Bošnjaci ovako nastave, vratiti Herceg-Bosnu

Karamatić: Ako Bošnjaci ovako nastave, vratiti Herceg-Bosnu
Foto: Ilustracija | Karamatić: Ako Bošnjaci ovako nastave, vratiti Herceg-Bosnu
Tanjug

SARAJEVO - Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mario Karamatić, izjavio je da se on i njegova HSS zalažu za cjelovitu BiH u kojoj su svi narodi ravnopravni ali, u slučaju da bošnjačka politika ustraje u tome da Hrvatima nameće i bira predstavnike u zakonodavnim i tijelima vlasti, treba zatražiti vraćanje Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Karamatić je u intervjuu za portal narod.ba podsjetio da su Hrvati najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH kojem se nameću i biraju predstavnici u zakonodavnim tijelima vlasti.

Ako to bude nastavljeno, u skladu sa međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji, treba zatražiti vraćanje na početne pozicije, kaže Karamatić i dodaje:

“U slučaju Hrvata to je Hrvatska republika Herceg-Bosna. Jasno da i dalje stojim iza toga. Ne vidim nikakvog razloga zbog čega bi Hrvati u BiH sebi i dalje dozvoljavali ovo što im godinama radi političko Sarajevo uz pomoć dela Međunarodne zajednice”, naveo je.

Ukoliko se, kako kaže, većina bošnjačkih političara odluči da zajedno gradimo BiH u kojoj ćemo svi biti zadovoljni, odlično, idemo da je gradimo.

“Ukoliko pak isti istraju u pokušajima dominacije nad hrvatskim narodom Herceg-Bosna dolazi, svidjalo se to nekome ili ne”, naveo je Karamatić.

On je istovremeno zahvalio BiH političaarima Zlatku Lagumdžiji i Željku Komšiću, na popularizaciji ideje o revitalizaciji Herceg-Bosne, jer je upravo zbog njihove politike, kaže, danas velikoj većini Hrvata apsolutno jasno da se sa ovakvom bošnjačkom politikom ne može graditi zajednička budućnost.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije