BiH

Karamatić: Ako Bošnjaci ovako nastave, vratiti Herceg-Bosnu

Karamatić: Ako Bošnjaci ovako nastave, vratiti Herceg-Bosnu
Foto: Ilustracija | Karamatić: Ako Bošnjaci ovako nastave, vratiti Herceg-Bosnu
Tanjug

SARAJEVO - Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Mario Karamatić, izjavio je da se on i njegova HSS zalažu za cjelovitu BiH u kojoj su svi narodi ravnopravni ali, u slučaju da bošnjačka politika ustraje u tome da Hrvatima nameće i bira predstavnike u zakonodavnim i tijelima vlasti, treba zatražiti vraćanje Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Karamatić je u intervjuu za portal narod.ba podsjetio da su Hrvati najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH kojem se nameću i biraju predstavnici u zakonodavnim tijelima vlasti.

Ako to bude nastavljeno, u skladu sa međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji, treba zatražiti vraćanje na početne pozicije, kaže Karamatić i dodaje:

“U slučaju Hrvata to je Hrvatska republika Herceg-Bosna. Jasno da i dalje stojim iza toga. Ne vidim nikakvog razloga zbog čega bi Hrvati u BiH sebi i dalje dozvoljavali ovo što im godinama radi političko Sarajevo uz pomoć dela Međunarodne zajednice”, naveo je.

Ukoliko se, kako kaže, većina bošnjačkih političara odluči da zajedno gradimo BiH u kojoj ćemo svi biti zadovoljni, odlično, idemo da je gradimo.

“Ukoliko pak isti istraju u pokušajima dominacije nad hrvatskim narodom Herceg-Bosna dolazi, svidjalo se to nekome ili ne”, naveo je Karamatić.

On je istovremeno zahvalio BiH političaarima Zlatku Lagumdžiji i Željku Komšiću, na popularizaciji ideje o revitalizaciji Herceg-Bosne, jer je upravo zbog njihove politike, kaže, danas velikoj većini Hrvata apsolutno jasno da se sa ovakvom bošnjačkom politikom ne može graditi zajednička budućnost.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije