BiH

Kasipović: Novi zakon o stečaju do kraja godine

Kasipović: Novi zakon o stečaju do kraja godine
Kasipović: Novi zakon o stečaju do kraja godine

TESLIĆ - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je danas da novi zakon o stečaju treba da odgovori na pitanje kako doći do toga da se stečajevi ne završavaju likvidacijom, kako riješiti pitanje predstečajne nagodbe odnosno dijela postupka prije stečaja i kako pomoći privredi u cjelosti.

Kasipović koji u Tesliću prisustvuje sastanku Radne grupe za izradu zakona o stečaju, rekao je novinarima da je izrada ovog zakona najvažniji zadatak Ministarstva pravde u okviru ekonomske politike Vlade Republike Srpske, usvojene od Narodne skupština za ovu godinu.

On je naveo da su u prethodnom periodu uočeni problemi u vezi sa provođenjem stečajnih postupaka i to u različitim fazama od trenutka pokretanja stečaja do njegovih kasnijih ishoda.

"Prethodni zakon o stečaju usvojen 2002. godine i u međuvremenu mijenjan i dopunjavan, nije izdržao test vremena i ponudio odgovore na sasvim realna pitanja", pojasnio je Kasipović.

To je, kako je naveo, iniciralo Ministarstvo pravde da uz podršku Svjetske banke formira radnu grupu koja bi trebalo da ponudi  novi tekst Zakona o stečaju sa sasvim novim izazovima, koji će po Kasipovićevom uvjerenju biti snažan alat za Vladu Republike Srpske i Srpsku u cjelini.

Kasipović je rekao da je teško govoriti o rokovima izrade zakona, izrazivši uvjerenje da će biti do jeseni tekuće godine.

"Do ljetne pauze nastojaćemo da imamo nacrt zakona", rekao je Kasipović koji je naveo da će nakon toga uslijediti javna rasprava u koju će biti uključeni i međunarodni konsultanti uvažavajući preporuke MMF-a koliko je to moguće.

Kasipović je naveo da se tokom izrade zakona uvažavaju inicijative svih socijalnih partnera koji su angažovani u radnoj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije