BiH

Kasipović: Za identifikaciju odobreno 32.000 KM

Kasipović: Za identifikaciju odobreno 32.000 KM
Kasipović: Za identifikaciju odobreno 32.000 KM

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske odobrila je 32.000 KM za identifikaciju šest skeletnih ostataka ekshumiranih na području planine Ozren, rekao je ministar pravde Anton Kasipivić.

Kasipović je istakao da se opravdano sumnja da je riječ o licima koja su bila zarobljena i kasnije ubijena u Gostoviću.

Prema njegovim riječima, u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj na identifikaciju čeka još 657 tijela.

Kasipović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da oprema institucije koje rade u ovom poslu i da sarađuje sa porodicama nestalih, ali je ukazao i na nedosljednost i nekonzistentnost međunarodnih institucija koje učestvuju u procesu traženja nestalih, jer ovaj proces predugo traje.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić rekao je da su otklonjene sve pravne, tehničke i materijalne prepreke da bi se krenulo u proces identifikacije.

On je naveo da će u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske biti obavljena identifikacija posmrtnih ostataka šest lica koji se nalaze u spomen-kosturnici u Banjaluci.

Kojić je naglasio da će Republičko tužilaštvo izdati naredbu za identifikaciju, da je Zavod potpuno tehnički i stručno osposobljen za ovaj posao, a da je Vlada obezbijedila neophodna finansijska sredstva.

On je najavio da će u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske najvjerovatnije biti uzeti krvni uzorci srodnika nestalih lica.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da Srpska nikada nije dobila od Haškog tribunala, niti od bošnjačkih predstavnika, satelitske snimke grobnica u kojima bi bila vršena ekshumacija, dok je u ranijem periodu tim stranama Srpska dostavila 32 lokacije.

"Sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, kao organom koji ima monopol u ovoj oblasti, već duže vrijeme polemišemo na različitim sastancima i pisano, sa vrlo jasnom sumnjom da je posrijedi projektovan sistem, osim ekshumacije, i identifikacije", konstatovao je Mitrović. 

Republika Srpska traga za još 1.672 nestala lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije