BiH

Kasipović: Zakon nije usmjeren protiv povratnika u RS

Kasipović: Zakon nije usmjeren protiv povratnika u RS
Kasipović: Zakon nije usmjeren protiv povratnika u RS

BANJALUKA - Ministar pravde RS Anton Kasipović tvrdi da Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u RS ni na koji način nije usmjeren prema povratnicima, političkim protivnicima vlasti ili neistomišljenicima.

„Nema nijednog razloga za tvrdnju da se usvajanjem ovog zakona otežava položaj povratnika“, rekao je Kasipović, navodeći da sva djela na koji se odnosi ovaj zakon već su sadržana i u Krivičnom zakonu RS.

Zakon je izazvao brojne primjedbe opozicije u Narodnoj skupštini RS, koji su tokom višesatne rasprave pozivali predlagača da ga povuče i doradi, dok su poslanici Koalicije „Domovina“ najavili i ocjenu njegove ustavnosti.

Kasipović je u izjavi novinarima najavio da će u ovoj godini biti pripremljen novi Krivični zakon RS, kao i zakon o zviždačima.

Zakon predviđa da se u Tužilaštvu RS osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je samostalno u svom radu.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da radi Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužilaštvo RS, osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Posebno odjeljenje tužilaštva nadležno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske za provođenje istražnih radnji i krivično gonjenje.

Prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjeljenja tužilaštva trebalo bi da se formira jedinica za istrage i bezbjednost, koju čine načelnik jedinice i tužilački istražioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije