BiH

Kažnjeni Grković odbija da se vrati u sjedište

Kažnjeni Grković odbija da se vrati u sjedište
Kažnjeni Grković odbija da se vrati u sjedište

SARAJEVO, MINHEN - Stefan Grković, konzularni radnik u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, još odbija da se vrati u sjedište Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu, iako mu je takvo rješenje uručeno zbog skandala u koje je umiješan te protiv njega i dalje traje disciplinski postupak.

Umjesto da ispoštuje odluku ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije i vrati se u Sarajevo do kraja maja, Grković je u međuvremenu odlučio otići na bolovanje i žaliti se Vijeću ministara BiH koje je, međutim, njegovu žalbu glatko odbilo i proglasilo se nenadležnim.

U dokumentima koji su u posjedu "Nezavisnih" Žalbeno vijeće Vijeća ministara BiH konstatira da je Grkoviću, "ukoliko se pojavi u Generalnom konzulatu u Minhenu", potrebno uručiti rješenje o odbijanju žalbe.

I na ovaj način, faktički, nadležno tijelo pri Vijeću ministara BiH je potvrdilo da niko ne zna šta se trenutno dešava s Grkovićem i njegovim "radijusom kretanja".

"Rješenjem MVP BiH od 13. maja 2014. Stefan Grković, zbog pokretanja disciplinskog postupka za težu povredu radne dužnosti, povlači se sa rada iz DKP BiH u sjedište MVP-a sa danom 31.5.2014. godine. Protiv navedenog rješenja žalilac je podnio žalbu u kojoj, između ostalog, navodi da je rješenje preuranjeno jer je doneseno, a da žalilac prethodno nije saslušan", podsjeća Žalbeno vijeće, obrazlažući svoju odluku.

Dalje zaključuju da oni nisu nadležni za rješavanje Grkovićeve žalbe "jer se u konkretnom slučaju radi o upravnoj stvari".

"Pitanja koja se odnose na disciplinski postupak regulisana su odredbama Zakona o radu u institucijama BiH i Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u institucijama BiH", konstatira Žalbeno vijeće, uz zaključak da je njihovo rješenje konačno i da protiv njega nije dopuštena žalba.

Podsjećamo, bh. diplomatsku misiju u Minhenu mjesecima su potresali skandali u kojima je Stefan Grković, široj javnosti poznatiji kao sin Ljube Grkovića, nekadašnjeg šefa Kabineta Radovana Karadžića, imao glavnu ulogu. Prema navodima iz prijave njegovog šefa, vicekonzula Bože Dragičevića, na kojeg je Grković čak i fizički nasrnuo, ovaj konzularni radnik svojim postupcima i neprimjerenim ponašanjem urušio je ugled bh. misije u Minhenu.

"Nezavisne" su i juče, kao i u nekoliko prethodnih navrata, pokušale da stupe u kontakt sa Viktorijom Ketelhut, generalnim konzulom u Minhenu, ali je ona ponovo bila "službeno odsutna". Iz bh. misije su nam poručili da se za sva pitanja o statusu Grkovića  obratimo u sjedište.

Adnan Hadžikapetanović, sekretar MVP-a BiH, juče nije odgovarao na naše pozive, kao ni Nebojša Regoje, portparol u sjedištu bh. diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije