BiH

Kebo: Džaferović bio blizu mjesta ubistva civila

Kebo: Džaferović bio blizu mjesta ubistva civila
Kebo: Džaferović bio blizu mjesta ubistva civila

SARAJEVO - Šefik Džaferović, novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, i Sakib Mahmuljin, penzionisani general Armije BiH, osumnjičeni su da su bili udaljeni svega 10 metara od mjesta ubistva srpskog civila počinjenog 1994. godine u Vozući, opština Zavidovići, stoji u dokumentaciji koju je Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, dostavio Goranu Salihoviću, glavnom tužiocu BiH.

Kebo je podnio prijavu protiv Mahmuljina i Džaferovića, tadašnjeg načelnika Centra službe bezbjednosti (CSB) Zenica, zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti.

Kebo je danas naveo da je izašao u javnost da precizira detalje iz dokumentacije koju je uputio Salihoviću kako bi, kako je rekao, izbjegao spekulacije i nagađanja u javnosti o imenima odgovornih u slučaju "Vozuća".

U dopisu, koji je Kebo poslao Salihoviću, naveo je da je, obnašajući dužnost potpredsjednika FBiH, stekao povjerenje jednog broja građana, koji su mu dostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije kojim su raspolagali.

"To se odnosi na sumnju da su Sakib Mahmuljin i Šefik Džaferović 18. aprila 1994. godine prilikom posjete oslobođenoj Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda 'El Mudžahid' likvidirali - odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti", navodi Kebo u dopisu koji je uputio Salihoviću.

Jedan od dokumenata koje je Kebo poslao glavnom tužiocu BiH, a koji je u posjedu "Nezavisnih", odnosi se i na službenu zabilješku tadašnje Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zenica.

Potpisnici te zabilješke navode da su pripadnici SJB Zenica bili pratnja prilikom dolaska "predsjednika Izetbegovića u obilazak oslobođenog mjesta Vozuća".

"Na ulazu u Vozuću zaustavljeni smo na vojnom punktu s izrekom da malo pričekamo jer su, kako kažu, pripadnici jedinice 'El Mudžahid' uhvatili nekog Srbina, pa je u toku njegova likvidacija. Pratili smo načelnika CSB, gospodina Šefika Džaferović, bio je prisutan i komandant 3. korpusa gospodin Mahmuljin, kao i komandiri policije Kasim Alić i Kemal Ibraković", navodi se, uz niz pravopisnih grešaka u toj zabilješci, koju su te 1994. sačinila dvojica policajaca SJB Zenica.

Tu dokumentaciju dostavio je glavnom tužiocu BiH, kako navodi Kebo, polazeći od Salihovićevih prava i dužnosti otkrivanja i gonjenja počinilaca krivičnih djela.

No, to nije jedini dokument koji je poslat Tužilaštvu BiH. Naime, Kebo je Salihoviću dostavio i dokaze o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su, kako se navodi u dopisu upućenom glavnom tužiocu BiH, "posjećivali Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i drugi".

Riječ je o dokumentu koji je 1995. godine sačinio CSB Zenica (na čijem je čelu tada bio Džaferović), i u njemu se navodi da se istureni punkt nalazi u zeničkom naselju Crkvice, te da je bio aktivan od 1993. do 1995. godine.

Punkt je, ističe se u tom dokumentu, obilazio Džaferović. Štaviše, Kebo je Salihoviću dostavio i fotografije lokacije sjedišta Iranske obavještajne službe u Zenici.

No, Džaferović je u kratkoj izjavi za "Nezavisne" odbacio ove tvrdnje.

"Pazite, radi se o gnusnoj laži. Ja te navode odbacujem kao gnusnu laž i gospodin Kebo će to što tvrdi morati dokazati na sudu", naveo je Džaferović, koji je, inače, i potpredsjednik SDA.

Potom smo ga podsjetili da je Kebo Tužilaštvu BiH dostavio i službenu zabilješku sačinjenu 1994. godine od strane pripadnika SJB Zenica, u kojoj se spominje njegovo ime.

"Sve sam to vidio i mogu samo da kažem da se radi o gnusnoj laži", kazao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije