BiH

Kebo angažovao vrhunske advokate

Kebo angažovao vrhunske advokate
Kebo angažovao vrhunske advokate

SARAJEVO - Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo angažovao je vrhunske advokate jer je nezadovoljan načinom na koji Tužilaštvo BiH postupa sa krivičnim prijavama koje je podnio protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina.

Kebo u izjavi Srni napominje da je istog dana kada je predao dužnost potpredsjednika FBiH dobio i obavještenje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića o naredbi Tužilaštva BiH o neprovođenju istrage protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina, te informaciju da za ovu pravosudnu instituciju kao fizičko lice više nema svojstvo podnosioca krivične prijave.

"Ovo ukazuje na činjenicu da u konkretnom slučaju nema želje da se provede istraga, nego je upravo to način da se ona izbjegne. Jako sam iznenađen ovom vrstom odgovora, iako sam podsvjesno to i osjećao", rekao je Kebo.

On je napomenuo da je bezuzspješno pokušao da stupi u kontakt i sa novim potpredsjednikom FBiH Melikom Mahmutbegović u vezi sa dokumentacijom koju je predao Tužilaštvu BiH.

"Čini se da je ona već unaprijed dobila uputstva šta treba da uradi", rekao je Kebo, ističući da je prema dopisu glavnog tužioca BiH vidljivo nastojanje da u čitavom slučaju bude marginalizovan, s obzirom da više ne obavlja funkciju potpredsjednika FBiH.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović obavijestio je Mirsada Kebu da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o nesprovođenju istrage u predmetu protiv Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina, te da Kebo nije u svojstvu podnosioca krivične prijave s obzirom da više ne obavlja funkciju potpredsjednika Federacije BiH.

U pismu, u koje je Srna imala uvid, Salihović podsjeća da je Kebo u vrijeme podnošenja prijave protiv Džaferovića i Mahmuljina 16. decembra obavljao dužnost potpredsjednika Federacije BiH, a 23. decembra i 7. januara dostavio dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije