BiH

Kebo nije potrošio ni marku u kampanji

Kebo nije potrošio ni marku u kampanji
Kebo nije potrošio ni marku u kampanji

SARAJEVO - Političke stranke i nezavisni kandidati na kampanju za opšte izbore, održane u oktobru ove godine, potrošili su oko 8,6 miliona konvertibilnih maraka.

To je gotovo sedam puta manji iznos od onog koji im je zakonom bio dozvoljen.

Podaci o troškovima navadeni su u postizbornim finansijskim izvještajima koji su dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK).

Sve stranke (ukupno 65) i 24 nezavisna kandidata izvještaje je trebalo da dostave do 10. decembra, ali je to dosad učinilo samo 11 nezavisnih kandidata i 51 partija.

Prema dostavljenim izvještajima, samo je Stranka za evropsko Sarajevo prekoračila dozvoljeni limit potrošivši na kampanju 30.000 maraka više od propisanog. U CIK-u smatraju simptomatičnim to što su od devet nezavisnih kanidata, koji su dostavili izvještaje, samo dvojica i navela da su imali troškove u kampanji.

Suad Agić potrošio je 2.346 maraka, a nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Halil Tuzlić navodno je potrošio 1.075 maraka. Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mirsad Kebo, prema izvještaju, nije potrošio ni marke za kampanju, a dozvoljeni limit mu je bio oko 600.000 maraka.

Kebo uoči izbora nije ni vodio agresivnu kampanju, za razliku od Mustafe efendije Cerića, koji je pretendovao za istu poziciju. Plakati sa Cerićevim likom bili su vidljivi po svim većim gradovima FBiH, a koliko ga je ovo predstavljanje koštalo, još je nepoznato, budući da je on jedan od 13 nezavisnih kandidata koji nije dostavio finansijski izvještaj CIK-u.

Od stranaka koje su osvojile značajniji izborni rezultat, a koje su dostavile izvještaje, na kampanju je najviše potrošio SDP, oko 1,3 miliona, što je približno sumi potrošenoj na opštim izborima 2010. godine.

Na drugom je mjestu SNSD sa potrošenih oko 1,2 miliona marka, slijedi SDA sa troškom od 915.000 maraka, SBB sa 854.000, SDS sa 765.000 maraka, dok je HDZ BiH na kampanju potrošio pola miliona maraka. Demokratska fronta potrošila je 450.000 KM, PDP 422.000, HDZ 1990 287.000 maraka...

CIK je u petak primila k znanju informaciju o dostavljenim postizbornim finansijskim izvještajima. U skladu sa Izbornim zakonom BiH biće pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti 14 političkih stranaka koje nisu podnijele postizborni finansijski izvještaj i jedne stranke koja je prekoračila limit za troškove kampanje.

Postupak utvrđivanja odgovornosti biće pokrenut i protiv 13 nezavisnih kandidata koji uopšte nisu podnijeli finansijski izvještaj, ali i protiv devet kandidata koji su u izvještajima naveli da uopše nisu imali troškova za izbornu kampanju.

Među 14 stranaka koje još nisu podnijele izvještaj su i četiri koje su na izborima osvojile mandate. To su Hrvatska stranka prava dr. Starčević, Novi pokret BiH, Stranka za bolje Goražde i Liberalna stranka BiH. Prema Izbornom zakonu, ove stranke nisu mogle dobiti uvjerenja o osvojenim mandatima prije nego što podnesu završni finansijski račun CIK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije