BiH

Kebo prijavio Mahmuljina i Džaferovića

Kebo prijavio Mahmuljina i Džaferovića
Kebo prijavio Mahmuljina i Džaferovića

SARAJEVO - Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, opština Zavidovići, protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina i načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika FBiH.

U saopštenju se navodi da je Kebo odlučio da javnosti prezentuje dio dokumentacije koju je uputio Tužilaštvu BiH da bi se izbjegle "spekulacije i nagađanja javnosti o imenima odgovornih u slučaju 'Vozuća".

Kebo je 16. decembra uputio dio dokumentacije glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću zbog sumnje o počinjenom krivičnom djelu neprijavljivanja ratnog zločina nad civilom u mjestu Vozuća, a u dokaznom materijalu su, pored ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu od 1993. do 1995. godine posjećivali visoki zvaničnici.

 "Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije sa kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. aprila 1994. godine prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda "El Mudžahid" likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti", navodi se u Kebinoj prijavi dostavljenoj Salihoviću.

U prilogu dokumentacije nema ostalih svjedoka da bi se izbjegli eventualni pritisci i mjere na njih i članove njihovih porodica, ističe se u saopštenju.

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio i dio dokaza o lokaciji punkta Iranske obavještajne službe, koji su posjećivali /potpredsjednik SDA/ Bakir Izetbegović, Džaferović i drugi.

Prema službenoj zabilješci, Bakir Izetbegović boravio je u kući u blizini Zenice u kojoj je bio smješten punkt Iranske obavještajne službe, o čemu postoji i dokumentovana izjava svjedoka njegove posjete, kao i fotografije objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije