BiH

Kesić: Ambasada SAD se miješa u izbore u RS mimo Trampa

Kesić: Ambasada SAD se miješa u izbore u RS mimo Trampa
Foto: Ilustracija | Kesić: Ambasada SAD se miješa u izbore u RS mimo Trampa

VAŠINGTON - Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić rekao je, povodom navoda o miješanju stranih sila u izbore u Srpskoj, da "nažalost to i dalje postoji i da se, kada je riječ o Americi, to radi putem ambasade, izvan tokova koje sam američki predsjednik Donald Tramp određuje".

"Vrlo jasno je Tramp rekao da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja zemalja i nametati demokratizaciju, ali sada imamo situaciju da su, za vrijeme izbora, Ambasada i neki ljudi u administraciji, za koje bih rekao da su protivnici ovog predsjednika i rade na tome da se organizuje otpor toj spoljnoj politici, nametnuli sankcije na primjer Nikoli Špiriću. To je direktno miješanje u izbore", istakao je Kesić. 

On je za "RTS" naglasio da je apsurdna situacija jer se zna da u američkom budžetu postoje sredstva koja idu preko nevladinog sektora ne samo za miješanje u izbore u BiH nego i u ostalim zemljama. 

"Na taj način predsjednik nije uspio da nametne svoju viziju da Amerika više to neće da radi i da će poštovati volju građana da izaberu vlast koju žele", istakao je Kesić. 

On je ocijenio da neće biti povratka na početnu globalističku ideologiju, što znači da ima više prostora za stavove Srbije i Republike Srpske. 

Kesić se nada da će Srbija iskoristiti tu priliku, jer ranije nije uspjela da iskoristi neke šanse. 

"Sada je istorijski momenat za cijeli svijet, gradi se novi svjetski poredak", istakao je Kesić i naveo da to znači urušavanje globalističke političke teorije, odnosno nametanja rješenja i političkih sistema, miješanja u izbore i drugog. 

Kesić je rekao da je Srbija sada u poziciji da postigne mnogo više kada je riječ o nacionalnim i državnim interesima, ali da SAD moraju da razumiju šta Srbija želi ne samo kada je riječ o Kosovu i Metohiji, već i o ostalom. 

On je ocijenio da je promjena stava SAD prema pitanju Kosmeta vezana za krupnija pitanja od Balkana, te podsjetio da je Tramp još u kampanji najavio da ima drugačiju viziju spoljne politike, ali da postoji veliki otpor toj njegovoj viziji. 

Kesić je rekao da SAD sada dozvoljavaju da se govori o temama koje su ranije bile zabranjene i da dozvoljavaju stranama u konfliktu da dođu do rješenja i dogovora, uz pokazivanje spremnosti da se to podrži. 

"Ne znamo da li će Tramp uspjeti da nametne svoju viziju, stvari se mijenjaju", napomenuo je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije