BiH

Klintonovu ponovo prozivaju zbog lažnog snajpera u BiH

Klintonovu ponovo prozivaju zbog lažnog snajpera u BiH
Klintonovu ponovo prozivaju zbog lažnog snajpera u BiH

VAŠINGTON - Američki mediji ponovo su pokrenuli priče o navodnom snajperu, koji je Hilari Klinton, sve izgledniji kandidat demokrata za predsjednika SAD, izbjegla prilikom posjete Tuzli 1996. godine.

Podsjećamo, Klintonova je 2008. godine pri izbornoj kampanji izjavila da je u Tuzli zamalo stradala od snajpera, koji ih je gađao, dok su kasnije američki mediji objavili video-snimak iz kojeg se vidi da nije bilo nikakvih borbenih dejstava i da je situacija na aerodromu u Tuzli bila potpuno mirna. Klintonova je kasnije priznala grešku i izvinila se američkoj javnosti.

Ovaj put priču je lansirao američki "Washington Times" prenoseći izjavu Doma Rasoa, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice američke vojske Navy Seals.

"Ono što taj događaj čini posebno odvratnim je da je, kad se otkrila istina, ona to negirala na način kao da to što je izjavila nije ništa posebno. Samo potpuno arogantna i ignorantska osoba s potpunim omalovažavanjem onog što se stvarno dešava u ratu može izjaviti nešto tako", rekao je Raso.

Rekao je da u svojoj 12-godišnjoj vojnoj karijeri nikada nije čuo takve izgovore o ratu i snajperima od strane američkog liderstva.

"Meni je teško i da zamislim da se tako nešto može desiti", izjavio je on.

Mediji u SAD već danima vrte priču da je Klintonova dok je bila državni sekretar koristila privatni umjesto službenog e-maila u službenoj korespondenciji, i to je top priča koja danima ne silazi s udarnih termina i naslovnica u novinama.

Mnogi smatraju da se radi o ciljanoj kampanji republikanaca protiv Klintonove, jer se smatra da trenutno ne postoji republikanski kandidat za predsjednika koji bi imao velike šanse 2016. na predsjedničkim izborima ako bi se ona i zvanično kandidovala.

Klintonova je već dvije godine snažan kandidat za demokratsku nominaciju, uz najjače alternative koje stoje sa strane. Viši predstavnici partije izgradili su multimilionsku političku infrastrukturu, koja bi trebalo da napravi put prema njenoj kandidaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije