BiH

Kljajić: Nije bilo plana za protjerivanje

Kljajić: Nije bilo plana za protjerivanje
Kljajić: Nije bilo plana za protjerivanje

HAG - Svjedok odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u Haškom tribunalu, nekadašnji policijski inspektor iz Sarajeva Čedomir Kljajić izjavio je danas da nije čuo niti od jednog kolege da je rekao da bi muslimane i Hrvate trebalo protjerati iz BiH ili nekog od njenih dijelova.

Kljajić je u iskazu koji je dao putem video-linka iz Kanade, u prisustvu službenika UN, izjavio da je Karadžić tokom sukoba u BiH uvijek govorio da se moraju poštovati Ženevske konvencije, poštovati pravila ratovanja i da se mora raditi u skladu s pravilima službe.

Od 1987. do 1991. svjedok je radio kao inspektor, zatim pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, a od početka rata na Vracama je bio podsekretar za javnu bezbjednost do avgusta ili septembra 1992.

Prema izjavi koju je ranije dao timu odbrane, Kljajić je znao je u BiH najprije osnovana SDA, zatim HDZ i na kraju SDS.

"Na javnim mjestima su bile povezane zastave SDA i HDZ-a, što je izazvalo strah i nesigurnost kod srpskog naroda", rekao je Kljajić.

On je naveo da je znao da su se ljudi naoružavali i da je više od 160.000 komada oružja nelegalno uneseno u BiH, najviše za muslimane i Hrvate.

Prema Kljajićevom svjedočenju, nakon prvih višestranačkih izbora, stvorena je koalicija SDS-a, SDA i HDZ-a i trebalo je da funkcije u MUP-u budu jednako podijeljene, ali je SDA prekršila sporazum i službenici policije su zamijenjeni ljudima koji nisu bili kvalifikovani.

Kljajić je rekao da nije konsultovan prilikom ovim smjena i da je i sam bio smijenjen ubrzo nakon što je pokrenuo to pitanje.

"I na rukovodećim i na nižim položajima bili su muslimani. Oni su koristili MUP da bi nabavljali oružje za SDA", rekao je Kljajić.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju tužioca podvukao da nije čuo da je iko od političkih i vojnih zvaničnika govorio o protjerivanju nesrpskog stanovništva.

On je potvrdio da je znao za logor Manjača, jer je nekadašnjeg načelnika regionalnog Centra službi bezbednosti /CSB/ u Banjaluci Stojana Župljanina /koji je u Hagu prvostepeno osuđen na 22 godine zatvora/ čuo kako govori da su uslovi tamo loši i da bi bilo najbolje da se izvrši razmjena zarobljenika "svi za sve".

"Rekao je da je to, ustvari, opterećenje za MUP i da bi htio da se to što prije riješi. Oni su za nas predstavljali problem, jer je uvijek mogao da se pojavi neko da to zloupotrijebi", rekao je Kljajić.

Novi svjedok odbrane je general Milomir Savčić, bivši komandant 65. zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Savčić je rekao da je ofanziva VRS-a na Srebrenicu bila posljedica

napada muslimanskih snaga iz enklave, koja nije bila demilitarizovana, iako je to predviđao sporazum kojim je 1993. bila proglašena za zaštićenu zonu UN.

Savčićevo svjedočenje biće nastavljeno sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije