BiH

Ko su generali koje će žrtvovati Izetbegović?

Ko su generali koje će žrtvovati Izetbegović?
Ko su generali koje će žrtvovati Izetbegović?

Predsedik RS Milorad Dodik vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da uhapsi pet-šest bošnjačkih generala za zločine nad Srbima.

Dodik pritisak vrši političkom ofanzivom i odlukom o referendumu o radu prvosudnih institucija BiH.

O tome koji bi to generali mogli biti najprije će, kako se navodi, biti pitan bošnjački član Predsjedništva BiH i lider najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Prvi osumnjičeni za hapšenje su, prema "Bosnian tajmsu" koji kaže da su to prepoznali i neki portali bliski SDA, Naser Orić i Atif Dudaković.

"Tužilaštvo BiH je skoro matirano i moraće da dokaže da je nezavisno i nepristraano. Pitanje je samo smije li da zatraži i hoće li dobiti politički 'blagoslov' vladajućih bošnjačkih struktura. Taj blagoslov prvo će biti zatražen od Bakira Izetbegovića", navodi "Bosnijan tajms" u analizi pod naslovom "Ko su Bakirovi kurbani (žrtve)".

Izetbegović "vrlo korektno i principijelno" ponašao tokom nedavnog hapšenja Nasera Orića i njegovog eventualnog izručenja Srbiji.

Orićevo oslobađanje i izručenje BiH, Izetbegović, kako se navodi, može sebi da pripiše kao politički poen.

"Ali, Izetbegović nema manevarskog prostora da ikoga zaštiti pred domaćim pravosudnim instancama. Toga je svjestan i Dodik i vjerovatno mu to i jeste bio primarni politički cilj da na ovakav način zada udarac Izetbegoviću".

Ističe se da bi hapšenje Orića, Sakiba Mahmuljina, Atifa Dudakovića i Halila Brzine, kao i nekog lokalnog ratnog komandanta "Zelenih beretki" zbog "Slučaja Dobrovljačka", izazvalo revolt kod boraca koji bi oni iskalili na SDA i na Izetbegović lično.

Dodik rekao da do odluke Ustavnog suda RS o refendumu postoji prostor za razgovor o rješavanju spornih pitanja vezi sa radom Suda i Tužilaštva BiH, a da je poslije toga jedini put kojim se može ići, plebiscit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije