BiH

Ko su savjetnici Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića

Ko su savjetnici Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića
Foto: N.N. | Ko su savjetnici Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić imenovali su savjetnike u svojim kabinetima, a koji će u narednom periodu savjetovati šefove države iz oblasti spoljne i unutrašnje politike, ekonomije i odnosa s javnošću.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik postavio je Danijela Dragičevića za svog šefa kabineta. Dragičević je ranije bio angažovan kao Dodikov šef kabineta za vrijeme dok je novoizabrani član Predsjedništva BiH obnašao dužnost predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Također, Pero Simić ostao je na poziciji Dodikovog savjetnika za medije, dok je Dragoljub Reljić, nekadašnji sekretar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i generalni sekretar Vijeća naroda RS, imenovan za savjetnika za ustavno-pravna pitanja.

U Dodikovom kabinetu na mjestu savjetnica zaposlene su takođe Nina Sajić i Ana Trišić-Babić. Sajić je ranije vršila dužnost ambasadorke BiH u Rumuniji, a takođe je savjetovala nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića.

Trišić-Babić je bivša šefica NATO koordinacionog tima za BiH i bivša zamjenica Ministra spoljnih poslova BiH i to u mandatu kada je dužnost šefa bh. diplomatije vršio Zlatko Lagumdžija (mandat 2010.-2014. godine).

U kabinetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zaposlena su tri savjetnika i šef kabineta. Na mjestu šefa kabineta nalazi se Elvir Čamdžić koji je takođe bio šef kabineta bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovića.

Džaferović je na mjestu savjetnika za odnose s javnošću zadržao i dugogodišnjeg novinara Elvira Huremovića koji je takođe bio zaposlen kao savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.

U narednom periodu bivši ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko savjetovaće Džaferovića iz oblasti spoljne politike, dok će ga Adis Alagić savjetovati iz oblasti ekonomije.

Džaferovićevi savjetnici nastavili su praksu nekorištenja službenih automobila Predsjedništva BiH, a kako je potvrđeno to nisu koristili ni za vrijeme mandata Bakira Izetbegovića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ponovo je postavio Amira Ibrovića za šefa kabineta. Ibrović je već ranije vršio dužnost Komšićevog šefa kabineta, a u julu ove godine javnost je informisana da je Ibrović predložen za člana Komisije za vrijednosne papire FBiH. Do imenovanja nikada nije došlo s obzirom na to da je procedura stopirana u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Novinar Nihad Hebibović zaposlen je kao Komšićev savjetnik za medije, dok je doktor političkih nauka i analitičar Slaven Kovačević angažovan kao savjetnik za spoljnu politiku.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i NATO-u Branimir Jukić u narednom periodu savjetovaće člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u oblasti NATO integracija.

Internim dogovorom članova Predsjedništva BiH definisano je da članovi Predsjedništva BiH mogu imati šest zaposlenih savjetnika u svom kabinetu i jednog šefa kabineta.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije