BiH

Koalicija SDA - DF - HDZ pred prvim iskušenjem

Koalicija SDA - DF - HDZ pred prvim iskušenjem
Koalicija SDA - DF - HDZ pred prvim iskušenjem

SARAJEVO, MOSTAR - Iako naizgled čvrsta i s jasnim programskim ciljevima, koaliciji SDA - DF - HDZ BiH tek predstoje teška iskušenja u procesu formiranja vlasti na nivou Federacije i države, a prvi pravi test biće opredjeljenje prema novoj parlamentarnoj većini u RS.

Naime, kako je "Nezavisnim" potvrđeno iz krugova bliskih ovim strankama, ponedjeljak i konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS mogla bi da bude dan D ne samo za političke faktore u RS, nego i za članice nove koalicije u FBiH, koje u tom pogledu imaju različite želje.

S tim u vezi je i najava Dragana Čovića, lidera HDZ-a, da im u novom sazivu Vlade FBiH pripada pet hrvatskih i jedna srpska pozicija, koju Čović čuva za SNSD. No, ako bi slučajno većinu obezbijedio Savez za promjene, s kojim, opet, SDA i DF imaju potpisan sporazum o konstituiranju vlasti na nivou države, to bi iz temelja promijenilo sve, kao i raspored pozicija i kvota u Vladi FBiH.

Naposlijetku, ni sam odnos između DF-a i HDZ BiH nije najjasniji, najprije iz razloga što DF ultimativno želi formiranje državne pa federalne vlasti, a HDZ obrnuto, ali i zbog polaganja prava na kvote u novom sazivu Vlade FBiH jer od ukupno 16 ministarstava HDZ traži šest, dok ni DF ne pristaje na manje. Iz toga proizilazi da bi, osim premijerske pozicije, za SDA preostala svega četiri ministarstva, što je nerealno očekivati. Stoga će ova stranka morati da pokaže puni politički pragmatizam, ali i da odigra ključnu balansirajuću ulogu.

Koliko je cijela stvar u ovom trenutku osjetljiva svjedoči i to što iz samog vrha stranke nerado javno govore o ovoj temi.

"Činjenica je da je DF-u i SDA više stalo do Vijeća ministara, a HDZ-u do Vlade FBiH, jer ih sada tamo uopšte nema. Ne treba zaboraviti da na taj način HDZ dobija i neke direktorske pozicije i uticaj u najvećim javnim kompanijama", kaže zvaničnik SDA, koji je insistirao na anonimnosti.

On kaže da je u ovom trenutku jedino izvjesno da će SDA dati novog federalnog premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Kako sada stvari stoje, moraćemo sve uraditi tako da u dan ili dva budu formirani i Vijeće ministara i Vlada FBiH. Ali sve zavisi od toga šta će biti u ponedjeljak na sjednici Narodne skupštine RS", zaključuje ovaj zvaničnik.

Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, izričit je u zahtjevima da prioritet pri formiranju novog saziva dobije državna vlada, odnosno Vijeće ministara.

"Izvjesno je, što se tiče DF-a, da će Vijeće ministara biti prvo formirano. Ako Dragan Čović misli da će prije formirati Vladu FBiH, neka onda slobodno traži nekog drugog partnera", poručuje Suljagić.

On navodi da o kvotama u Vladi FBiH još nije bilo razgovora, ali da DF neće pristati na manje pozicija od HDZ-a "jer imaju više glasova na svim nivoima".

S druge, pak, strane, Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, poručuje da su oni potpisali sporazum sa Željkom Komšićem, liderom DF-a.

"Mi ćemo se ponašati sukladno onom što smo potpisali, da se vlast formira odozdo prema gore, i to je već krenulo", ističe Lovrinović.

On naglašava da je i sam Komšić izjavio da ga nikakve hrvatske pozicije ne zanimaju, već samo programska saradnja.

"Dakle, mi znamo šta smo potpisali, ono što u smislu ustavne pozicije i prava pripada Hrvatima - to u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti pripada listi HNS-a, i to je naš stav", zaključuje Lovrinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije