BiH

Koalicija na državnom nivou na tankom ledu

Koalicija na državnom nivou na tankom ledu
Koalicija na državnom nivou na tankom ledu

SARAJEVO - Dogovor Demokratske fronte, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za promjene, koji je postignut prije 15 dana na državnoj razini, upitan je jer je neizvjesno da li će Demokratska fronta uopšte ponovo sjesti za pregovarački sto.

Željko Komšić, lider DF-a, rekao je u petak da je sve neizvjesno, te da postoji velika mogućnost da ova stranka odustane i od pozicija u Vijeću ministara BiH i u potpunosti izađe iz koalicije.

Međutim, iz SDA tvrde suprotno, te vjeruju kako će pregovori biti nastavljeni.

Denis Zvizdić, mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, danas je trebalo da se sastane sa čelnicima Demokratske fronte kako bi mu zvanično predstavili kandidate iz te stranke za Vijeće ministara, međutim sastanak je otkazan, kao i ranije najavljena konferencija za medije.

Iz ove stranke saopšteno je da zbog vremenskih neprilika kandidat te političke partije za ministra u Vijeću ministara nije u mogućnosti doći na sastanak u Sarajevo.

"Obavještavamo vas da zbog vremenskih neprilika kandidat Demokratske fronte za ministra u Vijeću ministara nije u mogućnosti doći na najavljeni sastanak, zbog čega smo primorani otkazati konferenciju za medije čije je održavanje planirano za danas u 15 sati", saopšteno je iz DF-a.

Kako je odranije poznato, DF-u su u Vijeću ministara BiH pripale pozicije ministra za saobraćaj i komunikacije i zamjenika ministra odbrane. Kako su objavili federalni mediji, proteklih dana kao najozbiljnijeg kandidata za prvog čovjeka saobraćaja i komunikacija u DF-u su razmatrali Besima Mehmedića, bivšeg premijera Kantona Sarajevo, a za zamjenika ministra odbrane Vanju Filipovića, bivšeg savjetnika Željka Komšića u Predsjedništvu BiH.

No, prema nezvaničnim informacijama, ministarski kandidat DF-a nije Mehmedić, nego osoba koja dolazi iz Brčkog čije ime nisu željeli saopštiti.

U medije je, ipak, procurila informacija da se radi o Slavku Matanoviću, koji je bio član Vlade Brčko distrikta, a 2004. godine figurirao je kao jedan od pretendenata na mjesto potpredsjednika RS, za šta se ipak nije kandidovao.

Kako nezvanično saznajemo, DF-u nije toliki problem stav HDZ BiH koji ne odustaje od šest pozicija  u Vladi FBiH, a ni od vodeće pozicije u Ministarstvu finansija FBiH, nego stav i ponašanje zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji se, kako nam je iz ove stranke rečeno, ponaša kao da je on odrastao, a oni djeca sa kojima se igra.

"Ako ćemo 'mak na konac', može se i bez SDA napraviti Vijeće ministara BiH", komentar je jednog od zvaničnika ove stranke.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao je da je uvjeren da razgovori neće propasti i da će biti nastavljeni tokom vikenda.

"Zvizdić je izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i rokovi da se kompletan sastav Vijeća ministara imenuje u roku od 35 dana nisu striktni. Vjerujem da će i provjere kandidata ići mnogo brže. Očekujem da se razgovori nastave i što prije okončaju,  jer je bespotrebno izgubljeno mnogo vremena. Bilo je previše zastoja i dalje odlaganje zaista nikome ne ide naruku kada se imaju u vidu obaveze koje čekaju BiH", kazao je Džaferović.

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH (HDZ BiH), rekao je da je ova stranka davno iznijela svoj stav i da ga nije mijenjala.

"Mislim da bi bilo dobro i da je gospoda iz DF-a ostala kod svojih zahtjeva, ali tako je kako je. Ne mislim da postoji mogućnost konsenzusa u vezi s Ministarstvom finansija", rekao je Bariša Čolak.

Istakao je da očekuje da će pregovori ove sedmice biti nastavljeni i da će biti pronađeno neko rješenje.

"Raspodjela resora na državnom nivou je usaglašena, te niko razuman to ne bi trebalo da dovodi u pitanje", poručio je Čolak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije