BiH

Kojić: Deklaracija za Srpsku ne postoji

Kojić: Deklaracija za Srpsku ne postoji
Kojić: Deklaracija za Srpsku ne postoji

BEOGRAD - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić upozorava da deklaracija o nestalima, koja bi sutra trebalo da bude potpisana u Mostaru, za Republiku Srpsku faktički ne postoji i nije obavezujuća, jer, prema informacijama koje on ima, Predsjedništvo BiH o njoj nije postiglo saglasnost.

Kojić je izjavio da će deklaraciju o nestalim sutra u Mostaru potpisati predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i bošnjački član predsjedništva BiH.

Kojić je rekao novinarima u Beogradu da je za srpsku stranu sporno i to što je moderator deklaracije Međunarodna komisija za traženje nestalih /ICMP/, koja je u svom radu u BiH bila potpuno pristrasna i u potpunosti radila u interesu određenih bošnjačkih struktura unutar instituta za traženje nestalih BiH i saglasnost Tužilaštva BiH.

"Suštinski, deklaracija je okvirnog karaktera. Ona ne propisuje nikakve operativne radnje", ukazao je Kojić.

On je podsjetio da je trenutno u izradi protokol o saradnji, koji BiH treba da potpiše sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom i naglasio da misli da je on mnogo značajniji od deklaracije.

"Protokoli propisuju određene operativne radnje, razmjenu informacija i oni samim tim doprinose pronalaženju nestalih lica", smatra Kojić.

Osvrćući se na proces traženja nestalih  Srba u BiH, Kojić je naglasio da ima mnogo razloga za nezadovoljstvo i da su najveći problemi definitivno u Tužilaštvu BiH, odnosno u "bošnjačkoj komponenti" u Institutu za traženje nestalih BiH.

"Veoma je važno pitanje konsenzusa u Institutu. Naš stav je da traba da bude veće učešće institucija Srpske, imenovanjem srpskih predstavnika u Kolegijum direktora, Upravni  i Nadzorni odbor. Međutim, stav koji je došao iz Federacije BiH bio je da ta institucija treba u potpunosti da bude  centralizovana", podsjetio je Kojić.

On je naglasio da je sve to doprinijelo da je Centar u protekle tri godine Institutu uputio 39 zahtjeva za ekshumacije nestalih Srba i da do danas nije uslijedio odgovor.

"Moram da kažem,  kada je ta nadležnost bila u okružnim i kantonalnim Tužilaštvima, dakle tužilaštvima u nadležnostima entiteta, ti zahtjevi su rješavani u roku od 10 dana. Smatram da je potrebno da se ekshumacije vrate u nadležnost kantonalnih i okružnih tužilaštva i sudova", rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije