BiH

Kojić: Dodatni pritisak suda na Đukićevu odbranu

Kojić: Dodatni pritisak suda na Đukićevu odbranu
Kojić: Dodatni pritisak suda na Đukićevu odbranu

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da raspisivanje međunarodne potjernice za penzionisanim generalom Vojske Republike Srpske Novakom Đukićem predstavlja dodatan pritisak Suda BiH na Đukićevu odbranu da ne dođe do ponavljanja postupka u predmetu "Tuzlanska kapija".

"Đukićeva odbrana je proteklih mjeseci radila rekonstrukciju dešavanja na Tuzlanskoj kapiji gdje su eksperti balističke struke i eksperti za eksploziv utvrdili da granata nije mogla doći sa položaja Vojske Republike Srpske. To je ono što je 'trn u oku' Suda BiH, zbog čega su i raspisali međunarodnu potjernicu za Đukićem", rekao je Kojić.

On je istakao da general Đukić nije nikakav bjegunac, jer je potpuno legalno i legitimno otišao u Srbiju na liječenje zbog zdravstvenih problema, navodeći da mu u suprotnom ne bi bio omogućen prelazak granice.

"U momentu kada je general Đukić otišao u Srbiju na liječenje nije bilo nikakvih ograničenja Suda BiH za napuštanje teritorije BiH", istakao je Kojić.

On je podsjetio da je tim odbrane generala Đukića dostavio Sudu BiH kompletnu medicinsku dokumentaciju kojom se potvrđuje da je general Đukić na liječenju u Beogradu.

Govoreći o radu Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH, Kojić je rekao da su krajnje neprihvatljive "bezobrazno duge istrage" koje se vode u predmetu "Atif Dudaković".

"Tužilaštvo BiH je dugo obećavalo da će podići optužnicu protiv Dudakovića, ali optužnice još nema uprkos svim materijalnim dokazima", naglasio je Kojić.

On je podsjetio da Tužilaštvo BiH dugo godina nije odgovorilo na prigovore MUP-a Republike Srpske i porodica poginulih na obustavljanje istrage u predmetima "Tuzlanska kolona" i "Dobrovoljačka ulica".

"Postavljamo pitanje Tužilaštvu BiH, šta je sa predmetom 'Mrkonjićka grobnica'. Znamo da je potpisan protokol o saradnji između Tužilaštva za ratne zločine BiH i Hrvatske. Zbog čega taj predmet nije ustupljen Hrvatskoj da se procesuira, jer je riječ o državljanima Hrvatske", istakao je Kojić.

Interpol BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za penzionisanim generalom Vojske Republike Srpske Novakom Đukićem, koji se nalazi na liječenju na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Potjernica je raspisana prema naredbi Suda BiH od 29. oktobra, koja je istog dana proslijeđena centrali Interpola u Lionu.

General Đukić je osuđen na 20 godina zatvora jer je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da granatira Tuzlu.

Iz zatvora je pušten početkom godine nakon što je, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuta presuda kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora prema Krivičnom zakonu BiH.

Nakon toga, Sud BiH je primijenio blaži zakon, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije, te mu kaznu smanjio za 5 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije