BiH

Kojić: Neprihvatljivo jednostrano izmještanje DNK aboratorije u Hag

Kojić: Neprihvatljivo jednostrano izmještanje DNK aboratorije u Hag
Foto: N.N. | Kojić: Neprihvatljivo jednostrano izmještanje DNK aboratorije u Hag

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da su neprihvatljive jednostrane aktivnosti Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ na izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Kojić je rekao da Zavod za sudsku medicinu Srpske u Banjaluci može da radi identifikacije i da treba pokušati da se krvni uzorci, uz saglasnost porodica, prebace u Zavod, a ne da se ide na skuplju varijantu.

On je poručio da namjera izmještanja DNK laboratorije u Hag nije moguća bez saglasnosti Savjeta ministara i ICMP-a, kao suosnivača Instituta za nestala lica BiH.

Kojić je rekao da bi to bilo u suprotnosti zakonima, procedurama i ranije postignutom sporazumu, kao i činjenici da su krvni uzorci vlasništvo porodica.

"Porodice su faktički dale krvne uzorke na korištenje ICMP-u koji ne može da ih nosi na bilo koje drugo mjesto bez prethodne saglasnosti porodica", istakao je Kojić.

Prema Kojićevim informacijama, Savjet ministara je na planu rješavanja ovog problema formirao radnu grupu koju čine ministri tog savjeta i predstavnici Instituta.

"Vjerujem da će članovi te radne grupe biti savjesni i odgovorni, te raditi u interesu porodica koje još traže svoje nestale", rekao je Kojić.

On je naveo da bi eventualno premještanje DNK laboratorije bilo složen i skup posao.

"Mislim da to nije dobro", smatra Kojić.

On je rekao da ICMP pokušava da premjesti laboratoriju s ciljem da dobije na važnosti i na međunarodnom nivou postane jedini koji će imati primat u identifikacijama.

Kojić je podsjetio da je o problemu izmještanja laboratorije juče razgovarano sa srpskim članovima Kolegijuma direktora i Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

Savjet ministara juče je pozvao ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Otvara se problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije