BiH

Kojić: Srpski osuđenici kaznu da služe u Srpskoj ili Srbiji

Kojić: Srpski osuđenici kaznu da služe u Srpskoj ili Srbiji
Foto: N.N. | Kojić: Srpski osuđenici kaznu da služe u Srpskoj ili Srbiji

BANJALUKA - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić najavio je pokretanje zahtjeva da Srbi osuđeni pred Haškim tribunalom izdržavaju kazne zatvora u Republici Srpskoj ili Srbiji.

Kojić je, nakon današnjeg razgovora sa prvim predsjednikom Srpske Radovanom Karadžićem i bivšim komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem u Hagu, istakao da je to veoma važno za lica iz Srpske koja se nalaze u Haškom tribunalu i ona koja su pravosnažno osuđena, jer postoje kazneno-popravni zavodi sa kojima je UN potpisao sporazum, a gdje se prema osuđenicima postupa nehumano i nečovječno, protivno svim međunarodnim propisima.

"U međunarodim pravnim aktima upravo je definisano da lica na izdržavanju kazne treba da je izdržavaju bliže mjestu prebivališta i boravišta njihove porodice, što je veoma važno i zbog samih posjeta. Treba napomenuti da ima i znatan broj lica koja ne govore engleski jezik, što im umnogome otežava izdržavanje zatvorske kazne", rekao je Kojić Srni.

On je naveo da će Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina nastaviti da pruža pomoć timovima odbrane Karadžića i Mladića jer se, kako je naglasio, u tim postupcima ne brane samo oni, već i Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije