BiH

Kolegij SDA bi mogao ponuditi rješenje krize u FBiH

Kolegij SDA bi mogao ponuditi rješenje krize u FBiH
Kolegij SDA bi mogao ponuditi rješenje krize u FBiH

Sutra u Sarajevu održava se sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije, a očekuje se vrlo brzo i sastanak SDA sa tri „manje“ stranke (BPS, A-sda i SBiH), a koje će, sudeći po najavama, činiti vlast u Federaciji BiH zajedno sa SDA i HDZ BiH.

Međutim, u SDA zbog unutrašnjih neslaganja i borbe za pozicije u državnim kompanijama stvari i ne idu baš po planu, jer su iz ove stranke tvrdili da bi početkom septembra trebali imati novu većinu i Vladu FBiH, ali s obzirom da je 1. već u utorak prosto je nevjerovatno da će se to i desiti.

Unutar SDA trenutno su zaokupljeni podjelama, a četvorka iz Parlamenta BiH koja je lideru ove stranke mnogo toga zamjerila uputila je pismo Bakiru Izetbegoviću u kojima je navela svoje zahtjeve i nezadovoljstva. Međutim, osim Senada Šepića, Šemsudina Mehmedovića, Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića Izetbegoviću „glavobolje“ zadaje i Mirsad Kukić koji traži da Nevad Ikanović bude izabran u Upravu Elektroprivrede. Međutim, to nije po volji Asimu Sarajliću, predsjedniku Kadrovske komisije, koji na čalu ove komanije želi vidjeti Bajazita Jašarevića.

S druge strane Izetbegović se mora suočiti i sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH koji i nije baš sretan s činjenicom da će u Predstvaničkom domu Paralmenta FBiH imati svega 50 ruku, i manjinsku vladu.

Kako saznaje Patria, Izetbegović pokušava dobro izbalansirati i pronaći sredinu, ali u ovom trenutku to je nemoguće, a raste broj nezadovoljnika unutar stranke, koji javno iskazuju svoja nezadovoljstvo zbog načina rada Asima Sarajlića, Denisa Zvizdića i Aljoše Čampare.

Sutrašnji Kolegij mogao bi dati odgovore na neka od pitanja koja posljedne vrijeme direktno nanose štetu građanima FBiH, jer već sutra mandat aktulenom direktoru Elektroprivrede ističe, a novi nije verifikovan, niti je poznato njegovo ime.

Međutim, članovi Kolegija SDA i nisu baš raspoloženi za davanje izjava, ali se razgovori, kako saznajemo vode cijeli vikend. Telefoni u SDA ne miruju, a hoće li biti kakvog efekta vidjet će se sutra.

Kako saznajemo na sjednici će se govoriti i o sjednici Predsjedništva ove stranke koja će se održati negdje u RS, a najvjerovatnije da će to biti Banjaluka, na kojoj će biti tema stanje povratnika u RS.

Sve to iz sjene gleda Demokratska fronta koja još uvijek u Vladi FBiH ima tri ministra i potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, a bez čijeg potpisa ne može biti imenovana nova Vlada. HDZ traži da DF istupi s vlasti u cjelosti, a to podrazumjeva i ostavku Dunovića. Izetbegović je pak kazao da neće tjerati nikoga, ali da DF ne može ostavljati „nogu između vrata“ te da, ukoliko idu u opoziciju, to moraju uraditi u punom kapacitetu.

Dunović, međutim, poručuje da neće dati ostavku dok ne vidi 50 potpisa nove parlamentarne većine i do kada će to trajati ostaje da se vidi, ali rješenje i kriza u FBiH mogla bi potrajati još neko vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije