BiH

Kolerov: Srpska ima pravo na nezavisnost

Kolerov: Srpska ima pravo na nezavisnost
Kolerov: Srpska ima pravo na nezavisnost

BANJALUKA - Republika Srpska ima pravo na samoopredjeljenje, nezavisnost i reintegraciju sa Srbijom, a to je realno u narednih 10 godina, jer u tom periodu EU neće težiti da uspostavlja red na Balkanu kako je navikla, smatra državni savjetnik Ruske Federacije Prvog ranga Modest Aleksejevič Kolerov.

Kolerov je izjavio da u Rusiji postoji shvatanje da je postojanje Republike Srpske u BiH rezultat kompromisa i da Srpska predstavlja prirodni dio istorijske Srbije.

On je naveo da se u posljednje vrijeme u ruskim medijima pojavila informacija o pripremi prevrata protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, za šta odgovornost stavljaju na nove vlasti u Srbiji, što, kako je rekao, povezuju sa konfliktom koji režiser Emir Kusturica ima sa vlastima Srbije.

"Ako je to tako, smatram da u Rusiji taj scenario neće podržati", kaže Kolerov, koji večeras gostuje na Univerzitetu u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u Rusiji shvataju da sve radnje koje su vezane za Republiku Srpsku predstavljaju "dio velike izdaje kojoj je početak na Kosovu i Metohiji".

Govoreći o stanju savremene ruske nacije, Kolerov je ocijenio da ona predstavlja "invalida koji nema polovinu svog organizma".

On je dodao da cjelovitost ruskog naroda ugrožavaju vještački proizvedeni šovinizam u baltičkim zemljama i Ukrajini, kao i velika unutrašnja migracija iz Azije.

"Sljedeći važan politički momenat je što u ruskoj politici nema čak ni terminološkog opisa Rusa izvan Rusije, za razliku od srpske politike", upozorio je Kolerov.

On je rekao da u Rusiji postoji osnovano mišljenje da je žrtva koju je podnijela Savezna Republika Jugoslavija 1999. godine dovela na vlast aktuelnog predsjednika Vladimira Putina.

Modest Aleksejevič Kolerov jedan je od najuticajnijih politehnologa u Rusiji. Radio je kao načelnik Uprave predsjednika Rusije za međuregionalne i kulturne veze, a do sada je objavio oko 100 knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije