BiH

Koljević prepoznao značaj Dejtona za RS

Koljević prepoznao značaj Dejtona za RS
Koljević prepoznao značaj Dejtona za RS

VAŠINGTON - Nikola Koljević je bio jedan od rijetkih srpskih političara i intelektualaca koji su Dejtonski sporazum odmah nakon potpisivanja shvatili kao pobjedu RS, a ne kao njen poraz.

Ovo je zaključeno u srijedu na promociji Koljevićeve knjige "Stvaranje RS" na engleskom jeziku u Predstavništvu RS u Vašingtonu, a koju su predstavili Obrad Kesić, šef Predstavništva, Stiven Mejer, profesor međunarodnih odnosa i stručnjak za Balkan, te Bogdana Koljević, politički filozof.

Kako su istakli, ključna stvar, prema Koljevićevoj knjizi, je da je kroz Dejton RS dobila priznanje i izgradila svoju autonomiju i identitet.

Kesić je u uvodnom obraćanju rekao da knjiga otvara mogućnost ozbiljnim naučnicima, ali i običnim ljudima da se upoznaju sa srpskom stranom rata i da se uvjere da je ta strana odlučno radila da se što prije tragični rat završi. Kesić je dodao da ova knjiga predstavlja jak argument da je srpska strana u ratu bila opredijeljena za dogovor sa Bošnjacima i Hrvatima, ali da s druge strane nije bilo raspoloženja za dogovor.

"Dodatna vrednost jeste da je pokojni Nikola bio izuzetan pisac i dobar poznavalac zapadnih misli i zapadne nauke, pogotovo književnosti", naglasio je Kesić.

Mejer je ocijenio da se sve više krši Dejtonski sporazum i ugrožava politička autonomija RS i da u tom svjetlu smatra da će za budućnost biti potreban novi sporazum, koji će biti izraz realnog stanja. Bogdana Koljević je iznijela mišljenje da je pokojni Nikola nerado stavljao sebe u ulogu svjedoka, pišući o stvarima o kojima je mislio da možda ne bi trebalo da piše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije